Verstoppertje in de tijd

06 januari 2012 door Eos-redactie

Amerikaanse wetenschappers ontwikkelen techniek waarmee een gebeurtenis eventjes onzichtbaar wordt.

Amerikaanse wetenschappers hebben een systeem ontwikkeld waarmee een gebeurtenis een fractie van een seconde onzichtbaar wordt.

De techniek doet denken aan een 'onzichtbaarheidsmantel', maar werkt volgens een ander principe. In plaats van de lichtstralen omheen een object te leiden, waardoor het onzichtbaar wordt, maken de fysici een tijdelijk 'gat' in een lichtstraal, waarlangs een voorwerp ongezien kan passeren.

Onderstaand filmpje verduidelijkt de techniek.

Op het beginpunt wordt een groene laserstraal afgevuurd door achtereenvolgens een lens, twee optische vezels en een tweede lens. De eerste lens verdeelt het groene licht in twee frequenties: een blauw licht en een rood licht. Door de eerste optische vezel verplaatst het blauwe licht zich sneller dan het rode. Zo ontstaat een gat in de lichtstraal.

In de tweede vezel worden de rollen omgedraaid: nu beweegt het rode licht sneller, en haalt het blauwe licht terug in. De tweede lens bundelt tenslotte beide stralen terug tot een groene. Op het eindpunt ziet een waarnemer daardoor een onafgebroken groene lichtstraal aankomen.

Dankzij het miniscule gaatje – dat amper vijftig picoseconden, of 50 biljoensten van een seconde bestaat – kan een object onzichtbaar voor de waarnemer op het eindpunt passeren. Volgens de onderzoekers van de Cornwell University New York, die hun onderzoek deze week publiceerden in Nature, kan de techniek gebruikt worden om bijvoorbeeld communicatie te beveiligen. (kv)