Waterdruppels kunnen op olie drijven

04 april 2012 door Eos-redactie

De methode zou kunnen helpen bij het verwijderen van olievlekken.

Australische onderzoekers hebben een manier gevonden om waterdruppels op olie te laten drijven. De methode zou kunnen helpen bij het verwijderen van olievlekken.

Water drijft op olie. Dat lijkt tegennatuurlijk, maar het is precies wat Chi Phan van Curtin University in Australië aantoonde. Phan en zijn team druppelden voorzichtig water op een laagje koolzaadolie en verhoogden langzaam de grootte van de druppels. Een waterdruppel kan een tijdje op het oppervlak drijven tot hij te zwaar wordt en door de olielaag zinkt.

Water drijft wel niet op alle oliesoorten. Tot nu toe zijn er vier plantaardige oliën die waterdruppels konden vasthouden.

Volgens Phan zou het drijfvermogen van water op olie gebruikt kunnen worden om olievlekken te verwijderen. Tijdens de recente ramp met Deepwater Horizon in de Golf van Mexico werden al olie-etende bacteriën ingezet. Maar het bleek moeilijk om die bacteriën voedingsstoffen mee te geven in hoge concentraties. ‘Waterdruppels met daarin de bacteriën en hun pakketje voedingsstoffen zouden zo op de drijvende smurrie afgezet kunnen worden’, zegt Phan. ‘Die tactiek versnelt het biologische afbraakproces.’ (nd)