Wetenschappers ‘hacken’ darmbacterie

10 juli 2015 door Eos-redactie

Wetenschappers zijn erin geslaagd om een veel voorkomende darmbacterie nieuwe eigenschappen te geven en in de darm van een muis te herintroduceren.

Amerikaanse wetenschappers zijn erin geslaagd om een veel voorkomende darmbacterie nieuwe eigenschappen te geven en in de darm van een muis te herintroduceren. Dat melden ze in het vakblad Cell Systems.

De onderzoekers slaagden erin genen in de bacterie van Bacteroides thetaiotaomicron te activeren door het voer van de muizen te variëren. ‘Bepaalde suikermoleculen in het voer van de muizen binden met een eiwit, dat op zijn beurt bindt op het DNA van de muis, waardoor een gen geactiveerd wordt’, legt onderzoeker Christopher Voigt (MIT) uit. ‘De bacterie verandert daardoor in een soort ‘sensor’. Dat mechanisme kan worden gebruikt om bacteriën bepaalde ziekteverwekkers of ontstekingen te laten detecteren. Of bacteriën zouden zo kunnen worden gemanipuleerd dat genen actief worden die helpen om lactose of gluten af te breken, bij mensen die moeite hebben om die stoffen te verteren.’

Op termijn hopen de onderzoekers de bacterie niet alleen ziekteverwekkers of ontstekingen te laten detecteren, maar die ook actief te laten bestrijden. Eerder slaagden wetenschappers er al in om de bacterie E. coli zo te manipuleren dat ze in de darm van muizen stoffen produceerde die de eetlust remmen en obesitas tegen gaan. Andere wetenschappers zetten bacteriën in om kankermedicijnen te transporteren. Het voordeel van Bacteroides thetaiotaomicron is dat ze van nature talrijk in de darm aanwezig is en interacties met menselijke cellen en andere bacteriën in de darm een kolfje naar haar hand zijn. (ddc)