Wiskunde in Vlaanderen krijgt hart onder de riem

Academici aan de vijf Vlaamse universiteiten roepen op pi-dag het Platform Wiskunde Vlaanderen in het leven. 

Wiskunde sijpelt door in alle lagen van de samenleving. Ze stuurt de gps in onze auto’s aan, ze zit in scanners die kanker diagnosticeren, ze zet de informatie die de lens in onze smartphone heeft vastgelegd om naar digitale beelden. Maar dat wiskunde zo’n grote impact heeft, is vaak niet geweten.

Academici aan de vijf Vlaamse universiteiten willen die rol zichtbaarder maken. Ze roepen het Platform Wiskunde Vlaanderen in het leven, om de belangen van wiskunde uit te dragen in het onderwijs, het bedrijfsleven en binnen onderzoek. Dat doen ze vandaag op pi-dag.   

‘We voelden dat er een platform ontbrak dat het onderwijs, de onderzoekers, het bedrijfsleven en de overheid verenigt’, zegt wiskundeprofessor Ann Dooms (VUB), medeoprichter van het Platform. ‘Het platform moet een kenniscentrum worden dat die spelers met elkaar in contact brengt. We kunnen bijvoorbeeld bedrijven met wiskundige problemen doorverwijzen naar kennisgroepen met de nodige knowhow, of wiskundepakketten aanleveren aan STEM-richtingen.’

‘We krijgen aan de universiteit dagelijks mails van scholen over heel het land om te vragen of wij hen kunnen helpen'

De oprichters zijn bezorgd over de staat van wiskunde in het onderwijs. Ze verwijzen daarvoor naar cijfers die Vlaams volksvertegenwoordiger Ann Brusseel (Open Vld) in 2017 opvroeg aan Vlaams minister van Onderwijs Hilde Crevits (CD&V). Daaruit blijkt dat in het academiejaar 2015-2016 maar liefst 182 wiskundeleerkrachten met masterdiploma ermee stopten, terwijl er maar 21 afgestudeerden met master kozen voor een baan als wiskundeleerkracht.

‘Er is een nijpend tekort aan leerkrachten wiskunde in het middelbaar onderwijs’, beaamt Dooms. ‘We krijgen aan de universiteit dagelijks mails van scholen over heel het land om te vragen of wij hen kunnen helpen. Ze zijn wanhopig op zoek naar leerkrachten.’

Dooms en de andere oprichters van het Platform willen dat tekort terugdringen door studenten te motiveren voor wiskundeopleidingen in het hoger onderwijs. Dooms hoopt dat de media daarbij kunnen helpen, onder meer door invloedrijke wiskundigen een forum te geven. ‘Mensen als wijlen Jean Bourgain hebben enorm veel betekend voor de maatschappij. Iemand als Ingrid Daubechies doet dat nog steeds. Zulke mensen willen we meer voor het voetlicht brengen. België heeft een heel sterke wiskundegeschiedenis, ons land is een van de leiders binnen Europa. Laat ons die koppositie houden.’

De missieverklaring van het Platform Wiskunde Vlaanderen werd ondertekend door de rectoren van de vijf Vlaamse universiteiten. Andere ondertekenaars zijn onder meer: Jef Colruyt (CEO Colruyt), Jan De Witte (CEO Barco), Johan Thijs (CEO KBC), Françoise Chombar (CEO Melexis en voorzitter STEM-Platform), Guy Tegenbos (ondervoorzitter STEM-platform), Stephane Berghmans (CEO Technopolis), David Dehenauw (weerman VTM), Frank De Winne (astronaut), Charissa Parassiadis (Slongs, zangeres), Raf Scheers (hoofdredacteur EOS).

http://www.platformwiskunde.be/


Gerelateerde artikels

400 jaar sinds de eerste mechanische rekenmachine

400 jaar sinds de eerste mechanische rekenmachine

We zijn in het begin van de zeventiende eeuw, een tijd van grote astronomen, zoals Tycho Brahe, en Johannes Kepler. Het beroep van astronoom was toen moeilijker uit te oefenen dan nu. Natuurlijk geen computers, maar dat was niet het enige probleem. Er was toen ook nog geen deftige voorstelling van getallen voorhanden, de berekeningen gebeurden allemaal met breuken, en ja, met de hand dus. Ook de logaritme, het hulpmiddel bij uitstek bij zware berekeningen, was nog niet uitgevonden. Dat gebeurde pas in 1617 door John Napier. En ongeveer toen, ook dankzij onze Simon Stevin, geraakte alles in een stroomversnelling. In 1623 al was er de eerste mechanische rekenmachine, speciaal ontworpen voor Kepler door Wilhelm Schickard, een collega-astronoom. Het was het eerste rekentoestel met geautomatiseerde `overdrachten'.