Zeewier in je tank

19 januari 2012 door Eos-redactie
Gemodificeerde bacterie zet zeewier om in groene brandstof.

Amerikaanse wetenschappers hebben een bacterie zo aangepast dat deze suikers uit zeewier kan onttrekken, en die vervolgens in ethanol omzet. Zuivere ethanol kan in verbrandingsmotoren gebruikt worden als weinig vervuilende brandstof.

De onderzoekers van het Bio Architecture Lab, California, beschrijven hun onderzoek in Science. 'Het kweken van zeewier vraagt geen landbouwgrond of zoet water, en betekent bijgevolg geen competitie voor de voedselteelt. Amper drie procent van het kustwater wereldwijd kan voldoende zeewier leveren om 200 miljard liter fossiele brandstoffen te vervangen.'

Vandaag wordt zeewier gekweekt voor commerciële doeleinden in hoofdzakelijk China en andere Aziatische landen. Sinds 2010 loopt in de Oosterschelde ook een test met zeewierteelt. Onderzoekers van het Plant Research International in Wageningen testen er de mogelijkheden van grootschalige productie die machinaal geoogst kan worden. In Azië wordt zeewier nog met de hand geoogst. Het Nederlandse zeewier kan gebruikt worden voor medicijnen, make-up, diervoeder en als biobrandstof. (kv)