Breinschade verhoogt kans op crimineel gedrag

28 februari 2018 door AB

Jongeren met blijvende hersenschade begaan vaker en op jongere leeftijd een gewelddadige overtreding.

Britse onderzoekers van onder andere de University of Exeter schreven een review over 102 studies naar de link tussen traumatisch hersenletsel (THL) en criminaliteit. THL is een blijvende beschadig aan de hersenen als gevolg van bijvoorbeeld een auto-ongeluk of valpartij.

Jongeren met THL hebben meer dan twee keer zo veel kans om op jonge leeftijd veroordeeld te worden voor een gewelddadig misdrijf dan jongeren zonder THL, besluiten de wetenschappers. Mogelijk omdat THL de ontwikkeling van de dorsolaterale prefrontale cortex verstoort. Dit gebied is gelinkt aan empathie, impulscontrole en sociaal gedrag.

Bovendien gaat THL vaak gepaard met nog meer problemen. Het hersenletsel zorgt voor een verhoogde kans op psychiatrische- en gedragsstoornissen, neigingen om jezelf te pijniging en suïcidaal gedrag. Daarnaast werken gevangenen met THL vaak niet mee met behandelingen, maken ze vaker overtredingen in de gevangenis, en belanden ze na vrijlating sneller terug in de gevangenis.

De resultaten kunnen mensen met THL helpen door te zorgen dat de hersenschade eerder aan het licht komt. Zo moeten bijvoorbeeld huisartsen en zorginstellingen samenwerken om THL al op jonge leeftijd te kunnen diagnosticeren, suggereren de wetenschappers in het vakblad Lancet Psychiatry. Een tijdige behandeling, bijvoorbeeld door revalidatie, kan zorgen voor een daling in criminaliteit.

Ook moeten criminelen voortaan gescand worden op THL zodra zij in aanraking komen met politie of justitie, stellen de onderzoekers. Zo’n 10-20 % procent van de gevangen heeft THL en naar schatting heeft nog eens 30-40 % een mildere vorm van THL. Door de gevangen met het hersenletsel anders te behandelen, ondervinden zij mogelijk minder problemen.