Eenzaamheid is ongezonder dan obesitas

07 augustus 2017 door EV

Sociale isolatie en eenzaamheid hebben een belangrijke invloed op onze levensverwachting.

Vorige week lanceerde Brugs burgemeester Renaat Landuyt een anti-eenzaamheidsplan. Hij deed dat nadat op drie opeenvolgende dagen drie Bruggelingen dood in hun huis waren aangetroffen. De politie was de lichamen pas een week tot zelfs een maand na hun dood op het spoor gekomen nadat verschillende klachten waren binnengelopen van buren die last hadden van stank en vliegen. Omdat de Bruggelingen in eenzaamheid leefden, had niemand hun afwezigheid eerder opgemerkt.

Dat sociale isolatie en eenzaamheid een belangrijke invloed hebben op onze levensverwachting, blijkt ook uit twee recente meta-analyses. In de eerste bestudeerden Amerikaanse wetenschappers 148 studies waaraan in totaal 300.000 proefpersonen hadden deelgenomen. Uit de analyse bleek dat wie sociaal actiever is, een 50 procent lager risico loopt om vroegtijdig te overlijden. De tweede groepeerde 70 studies naar in totaal 3,4 miljoen individuen uit Noord-Amerika, Europa, Azië en Australië. Daaruit bleek dat zowel sociale isolatie, eenzaamheid als alleen wonen een even grote impact hebben op het risico om vroeg te sterven als andere bekende risicofactoren, zoals obesitas. 

Met de vergrijzing van de bevolking in het achterhoofd, verwachten de onderzoekers dat het probleem de komende jaren nog zal toenemen. Maar ze reiken beleidsmakers meteen ook ideeën aan over hoe zij denken dat het probleem kan worden opgelost. Zo raden ze scholen aan meer aandacht te besteden aan het trainen van de sociale vaardigheden van kinderen. Huisartsen geven ze de raad meer oog te hebben voor de sociale verbondenheid van hun patiënten. Verder vinden ze dat iedereen zich niet alleen financieel maar ook sociaal moet voorbereiden op zijn pensioen, omdat veel van onze sociale contacten met ons werk te maken hebben. Tot slot pleiten ze ervoor te investeren in ruimtes die het sociaal samenzijn en de interactie van mensen bevorderen, zoals recreatiecentra en parken.

Een pilletje tegen eenzaamheid

In het nieuwste nummer van Eos Psyche&Brein lees je een achtergrondstuk over onderzoek naar eenzaamheid. Neurowetenschappers hebben een gebied in het brein ontdekt dat gevoelens van eenzaamheid opwekt. Krijgen we binnenkort medicijnen voorgeschreven om ons nooit meer eenzaam te voelen?