Meer stresshormonen in de zomer

26 april 2018 door AB

In de zomer maakt ons lichaam meer van het stresshormoon cortisol aan dan in de winter.

Cortisol wordt ook het stresshormoon genoemd. Het komt namelijk vrij tijdens stressvolle situaties. We weten al veel over dit hormoon. Zo zorgt het voor voldoende suiker, zout en vocht in het lichaam en houdt het een goede gezondheid in stand. Onder andere door het remmen van ontstekingen. Ook weten we dat er ’s ochtends veel van dit hormoon in het bloed aanwezig is, en dat dit in de loop van de dag vermindert. Zo vallen we goed in slaap. Ziek zijn, weinig slapen en bepaalde medicijnen hebben effecten op cortisol. Nu blijkt dat ook seizoenen van invloed zijn op dit stresshormoon. In de zomer zijn onze cortisollevels hoger dan in de winter, concluderen wetenschappers van de Poznan University of Medical Sciences.

De Poolse wetenschappers onderzochten een groep vrouwelijke geneeskundestudenten. Gedurende twee losse dagen in de winter en twee losse dagen in de zomer namen zij speekselmonsters. Dit deden zij elke twee uur, gedurende 24 uur. Zo konden de wetenschappers de cortisollevels bekijken en bovendien kijken of de proefpersonen last hadden van ontstekingen. Ook moesten de vrijwilligers een vragenlijst invullen over hoe goed zij sliepen, of zij gezond aten en voldoende bewogen. Zo controleerden de wetenschappers of de cortisollevels niet veranderde als gevolg van veranderingen in de gezondheid. Dat bleek niet het geval.

Op de zomerdagen waren de cortisollevels hoger dan in de winter, terwijl het aantal ontstekingsstofjes in het bloed gelijk bleef. De bevindingen gaan in tegen de intuïtie dat warme zomerdagen voor ontspanning zorgen en winterdagen meer stress met zich meebrengen.

De wetenschappers presenteren hun bevindingen tijdens American Physiological Society