We willen niet weten hoe de toekomst eruit ziet

23 februari 2017 door SST

Hoewel we allemaal weleens zouden willen langsgaan bij een échte waarzegster, blijven de meeste mensen toch liever in het ongewisse over wat er allemaal op ons afkomt.

Als we een roman lezen of een naar een film kijken zijn we er als de dood voor als anderen het einde verklappen. En blijkbaar houden we in het echte leven ook niet van spoilers – zelfs niet als de toekomst ons toelacht.

Dat is de conclusie van een breed onderzoek van Europese wetenschappers in zowel Spanje als Duitsland. De onderzoekers gingen bij meer dan tweeduizend volwassenen na of ze net als de mythische Trojaanse prinses Cassandra over het talent zouden willen beschikken om de toekomst te kennen – mocht hen dat ooit aangeboden worden.

Het verrassingselement is te leuk om te missen

Dat meer dan 85 procent niet wilde weten als er onheil of slecht nieuws op de loer lag, was te verwachten. Opmerkelijker was dat tussen de 40 en 70 procent van de deelnemers aan de studie aangaf liever ook onwetend te blijven over toekomstige positieve gebeurtenissen. Het verrassingselement was te leuk om te missen, zo bleek.

Nog een opmerkelijke conclusie van de wetenschappers: mensen die aangeven de toekomst vooral níet te willen kennen vertonen een sterker risicovermijdend gedrag – ze sluiten bijvoorbeeld meer verzekeringen af – dan zij die graag wel over Cassandra’s talent zouden willen beschikken. De vorsers denken dat deze mensen willen voorkomen dat ze ooit spijt krijgen.