Deze documentaires mag je niet missen op Docfest in Brugge

Tijdens Docfest Brugge zie je tien spraakmakende documentaires op unieke locaties in de stad. Eos selecteerde drie documentaires die je niet onberoerd laten.

She They Us

De docureeks She They Us belicht in vijf thematische afleveringen hoe zeven personen uit de Lage Landen elk op hun manier streven naar gendergelijkheid. De episode Ouderschap volgt niet alleen de Gentse muzikant Charlotte Adigéry, die haar baby meeneemt op tour door Engeland, maar ook ruimtevaartwetenschapper Angelique Van Ombergen.

Van Ombergen is een gerenommeerde Belgische wetenschapper die als onderzoekscoördinator verbonden is aan het Europese ruimtevaartagentschap ESA. Ze ijvert in het bijzonder voor meer onderzoek naar het vrouwenlichaam in de ruimte, tot dusver nog altijd een hiaat in wetenschappelijke studies.

Een eerste stap is alvast om meer vrouwelijke onderzoekers in de sector te krijgen, maar ook dat loopt niet van een leien dakje. Wanneer blijkt dat er op een ruimteworkshop voor kinderen maar één meisje tussen een heleboel jongens zit, kan Van Ombergen haar teleurstelling moeilijk verbergen.

Tegelijk worstelt ze privé met het ouderschap. Zij en haar vrouw Femke hebben al een zoontje en willen graag een tweede kind. Maar zowel fysiek als carrièregewijs rijzen vraagtekens.

Die dualiteit maakt She They Us, dat vorige maand op Film Fest Gent in première ging en later ook op VRT Canvas te zien zal zijn, des te interessanter. Van Ombergen houdt verschillende ballen omhoog: ze streeft binnen haar gezin én in de wetenschappelijke wereld naar gelijkheid tussen mensen. De tegenslagen en frustraties die daarmee gepaard gaan, onderstrepen het belang van een docuserie zoals deze.

She They Us, Zaïde Bil, Sam Peeters & Heleen Declercg.

The Quest for Tonewood

Sommige mensen gaan ver om hun droom te verwezenlijken. Dat geldt zeker voor de Italiaanse vioolbouwer Gaspar Borchardt. Hij wil niets liever dan voor de Nederlandse vioolvirtuoos Janine Jansen een instrument bouwen van gevlamd esdoornhout, het neusje van de zalm wat vioolgrondstoffen betreft. Probleem 1: de perfecte boom is alleen te vinden in de bossen van Bosnië. Probleem 2: het gebied ligt bezaaid met mijnen uit de burgeroorlog. Probleem 3: louche handelaars willen hun hout niet zomaar van de hand doen. Klinkt als de perfecte mix voor een Tarantineske misdaadkomedie, maar niets is minder waar: The Quest for Tonewood is een ingetogen docu, die zowel de nerdy naïviteit van Borchardt als de lokale Balkanbevolking met respect portretteert.

The Quest for Tonewood, Hans Lukas Hansen.

All That Breathes

New Delhi is bedekt met een dikke laag smog. Luchtvervuiling teistert de Indiase miljoenenstad al jaren en dat treft ook vogels. Zwarte wouwen vallen bijna letterlijk uit de lucht door de milieuverontreiniging. Broers Mohammad Saud en Nadeem Shehzad hebben er hun levensdoel van gemaakt om de getroffen roofvogels op te vangen in hun bric-à-bracopvangcentrum. Een levensnoodzakelijk werk, leert de meditatieve, voor een Oscar genomineerde docu All That Breathes, want de vogels zijn notoire afvalverwerkers. Zonder hun aanwezigheid zou de vuilnisberg van Delhi onhoudbare proporties aannemen.

All That Breathes, Shaunak Sen.

She They Us, The Quest for Tonewood en All That Breathes zijn te zien op Docfest Brugge, van 22 tot 26 november, docfestbrugge.be

Op 26 november, Dag van de Wetenschap, organiseert Docfest Brugge in het kader van All That Breathes ook een workshop ‘Bouw je eigen fijnstofmeter’, om 14 uur in Mind- and Makerspace.