Het jonge heelal had een overvloed aan Melkwegachtige sterrenstelsels

17 september 2023 door LV

Sterrenstelsels zoals onze eigen Melkweg komen verrassend veel voor in het jonge heelal, blijkt uit internationaal onderzoek. De ontdekking stelt ons huidige begrip bij over hoe het heelal evolueert. 

Openingsbeeld: Sterrenstelsel UGC 6093 is een balkspiraalstelsel en lijkt daarmee sterk op de Melkweg © ESA/Hubble

Onze Melkweg is een typisch schijfstelsel: een grote, ronddraaiende ‘pannenkoek’ die vaak verschillende spiraalarmen heeft. Astronomen dachten eerder dat zulke sterrenstelsels te kwetsbaar waren om te kunnen overleven in het jonge heelal. Ze dachten dat sterrenstelsels uit deze tijd vooral onregelmatige en eigenaardige structuren hadden. Die zouden het gevolg zijn van fusies tussen sterrenstelsels die toen vaak plaatsvonden.  

Dat idee wordt nu weerlegd. Uit nieuwe data verzameld door de James Webb-ruimtetelescoop blijkt dat er tien keer meer schijfstelsels zijn dan gedacht. Daarmee is het schijfstelsel zelfs het meest voorkomende type sterrenstelsel in het heelal. Het merendeel van de sterren bevindt zich dus in en heeft zich ontwikkeld in zo’n stelsel.

Het internationale team dat het onderzoek uitvoerde, ziet in deze vondst een aanwijzing dat structuur zich veel sneller heeft gevormd in het heelal dan tot nu toe gedacht. Volgens de onderzoekers moeten we ons begrip van de vorming en evolutie van vroege sterrenstelsels op basis van deze nieuwe data herzien.