Leven er micro-organismen op Rosetta-komeet?

06 juli 2015 door Govert Schilling

Volgens astrobiologen zouden er micro-organismen kunnen leven op komeet 67P/Churyumov-Gerasimenko - de komeet die in detail bestudeerd wordt door de Europese ruimtesonde Rosetta.

Wickramasinghe is een kleurrijke en door lang niet iedereen serieus genomen astronoom die al tientallen jaren lang (aanvankelijk samen met Fred Hoyle) theorieën over buitenaardse micro-organismen rondstrooit. Tot dusver zijn die nooit door precisiemetingen bevestigd. Of dat nu wél het geval zal zijn, valt zeer te betwijfelen.

Wallis en Wickramasinghe laten in ieder geval zien dat de waargenomen structuren en omstandigheden op de komeet (waarop veel complexe organische verbindingen voorkomen) goed in overeenstemming zijn met de aanwezigheid van micro-organismen. Die zouden zich bijvoorbeeld kunnen bevinden in spleten in het ijs. Ze zouden bovendien van invloed zijn op de acitviteit van de komeet. Wanneer hun cellen - naast water - ook een vorm van antivries bevatten (bijvoorbeeld ammoniak), zouden ze kunnen overleven bij temperaturen tot tientallen graden onder nul.