Rosetta landt op kop van komeet

15 september 2014 door A

De Europese verkenner Rosetta stuurt in november zijn lander Philae naar de 'de kop' van de komeet 67P/Tsjoerjoemov-Gerasimenko.

Vijf plekken waren geschikt voor Philae. Uiteindelijk koos de Europese ruimtevaartorganisatie ESA voor 'plek J' op de kop van de komeet.

Volgens de ESA is de plek wetenschappelijk zeer interessant. Ook is het een relatief veilige plaats voor de lander, die op 11 november het oppervlak van de komeet moet bereiken. Maar de vorm en het ruige oppervlak van de komeet maken de landing hoe dan ook tot een uitdagende operatie.

De sonde Rosetta kwam op 6 augustus aan bij de komeet 67P. Zij aan zij vliegen ze richting de zon. Dat is nooit eerder gedaan. De verkenner Philae moet het komende jaar onder meer gaan boren in het oppervlak, om vast te stellen waaruit de komeet bestaat.

Dat kan wetenschappers een beter beeld geven van het ontstaan van ons zonnestelsel en daarmee van de aarde. De komeet 67P is namelijk ontstaan uit dezelfde wolk van gas en stof waaruit ook de aarde en de andere planeten zijn samengeklonterd. De aarde is in de miljarden jaren erna flink veranderd, de komeet niet of nauwelijks.

De Rosetta werd in maart 2004 gelanceerd en heeft inmiddels meer dan 6 miljard kilometer op de teller staan. De route voerde drie keer langs de aarde en één keer langs Mars. De Rosetta had de zwaartekracht van de twee planeten nodig om genoeg snelheid te maken voor de oversteek naar de komeet.

Van juni 2011 tot januari 2014 was de sonde zo ver weg van de zon dat ze in een soort winterslaap moest gaan om brandstof te besparen. De Rosetta is een prestigeproject van Europa. De missie kost ruim 1,3 miljard euro. De Nederlander Fred Jansen leidt het project.