Dit lapje stof genereert elektriciteit wanneer het wordt uitgerekt

22 maart 2018 door SST

Garen samengesteld uit piëzo-elektrische vezels genereren een spanning als ze onder druk komen te staan.

Het piëzo-elektrische effect zorgt er in bepaalde materialen voor dat kinetische energie wordt omgezet in elektrische energie. Vervormingen van het materiaal genereren dan een spanning.

Zweedse technici vertrokken van piëzo-elektrische vezels om een garen samen te stellen dat niet alleen spanning genereert bij vervorming, maar dat ook een elektrische stroom doet vloeien. Dat garen verweven ze vervolgens met gewoon garen, waarna ze een stukje textiel verkregen dat voldoende elektriciteit kon produceren om een led te doen branden, een klein horloge aan te sturen of een draadloos signaal te verzenden.

De onderzoekers demonstreerden hun uitvinding in de hengsels van een stoffen draagtas. Hoe voller de tas, hoe harder er aan de hengels werd getrokken en hoe meer elektriciteit er werd geproduceerd.

Volgens de wetenschappers staat weinig de industriële productie van het stroomopwekkende lapje stof in de weg. Het textiel is voldoende sterk en de kostprijs zou vergelijkbaar zijn met die van Gore-Tex.