Gelijkstroom maakt gebouwen zuiniger

Steeds meer toestellen en apparatuur draaien op gelijkstroom. Grote commerciële of residentiële gebouwen zouden er daarom ook beter door worden gevoed.

Steeds meer elektrische en elektronische apparaten worden uitgerust met halfgeleidertechnologie (waardoor sommige ook ‘slim’ worden), die idealiter werken op gelijkstroom. Bovendien hebben steeds meer gebouwen zonnepanelen op het dak, die ook gelijkstroom produceren.

De ingenieurs stellen voor om de wisselstroom van het net bij binnenkomst in grote gebouwen om te zetten naar gelijkstroom. Zo kunnen alle gelijkrichters – die wisselstroom omzetten in gelijkstroom – de deur uit"

Volgens Amerikaanse ingenieurs is de tijd daarom rijp om de conventionele manier waarop elektrische stroom wordt gedistribueerd, te herbekijken. Zij stellen voor om de wisselstroom van het net reeds bij binnenkomst in grote gebouwen om te zetten naar gelijkstroom. Zo kunnen alle gelijkrichters – die wisselstroom omzetten in gelijkstroom – de deur uit. Dat zou niet alleen goedkoper zijn, maar ook energiezuiniger.

Maar dat is allemaal gemakkelijker gezegd dan gedaan. Het conventionele elektriciteitsnet wordt al 120 jaar op dezelfde manier ingericht. De wisselstroom- en spanning zit dan ook diep verankerd in de componenten, het onderhoud van het net en het dagelijkse beheer.