Groen is nu ook écht groen

17 augustus 2017 door SST

Het zwarte en donkerblauwe van zonnepanelen doet soms pijn aan de ogen. Door ze een andere kleur te geven kunnen ze worden weggecamoufleerd in de natuur, in daken en in muren.

Als de kleur van zonnepanelen je niet aanstaat, kun je ze natuurlijk altijd overschilderen. Alleen verliezen ze daardoor hun opwekkingsvermogen en dus hun nut. Logischerwijze hebben zonnecellen daarom een donkerblauwe tot zwarte kleur: dat wil gewoon zeggen dat ze zo weinig mogelijk zonlicht reflecteren, zodat de omzetting naar elektriciteit maximaal is.

Momenteel speelt de innovatie in de sector van de zonnepanelen zich grotendeels af op twee terreinen: op het verminderen van de productiekosten en het in de hoogte jagen van het rendement. Weinig onderzoek wordt gedaan naar het veranderen (verbeteren?) van het uitzicht. Want waarom zou je zonnecellen een andere kleur geven als ze daardoor minder efficiënt worden?

Toch is dat precies wat Nederlandse wetenschappers nu hebben gedaan. Sterker, ze slaagden erin groene zonnepanelen te fabriceren zónder veel efficiëntieverlies – zo'n tien procent minder geproduceerde stroom. Ze deden dat door speciale nanostructuren aan te brengen op bestaande zonnepanelen, zodat het groene deel van het lichtspectrum wordt gereflecteerd – en dit in alle richtingen. Dankzij die schutkleur zouden de zonnepanelen nauwelijks opvallen als ze in een groene, natuurlijke omgeving worden geplaatst zoals in een weiland of een aan de rand van een bos.

De onderzoekers willen nu hetzelfde doen voor twee andere basiskleuren van het lichtspectrum: rood en lichtblauw. Rode zonnepanelen zouden niet misstaan op een klassiek pannendak, terwijl de combinatie met blauw zelfs de mogelijk creëert om witte zonnecellen te gaan maken.