Groene airco werkt enkel op zonlicht

15 maart 2017 door SST

Duitse en Finse ingenieurs sleutelen aan een prototype van een airco die op zonne-energie werkt en daarenboven ook als warmtepomp kan worden gebruikt.

Het prototype ontwikkelt 10 kilowatt. Dat is niet slecht, maar om commercieel interessant te worden is een minimumvermogen van 50 kW vereist

Airconditioning of luchtkoeling heb je meestal nodig als de zon stevig schijnt. Dus waarom zou je geen airco ontwikkelen die werkt op zonne-energie?

Dat was het uitgangspunt van een team van Duitse en Finse onderzoekers – eigenlijk een samenwerking tussen enkele privébedrijfjes en onderzoeksinstellingen. Ze begonnen aan hun zoektocht naar een ‘groene airco’ door zich te baseren op absorptiekoeling, een methode waarbij een warmtebron wordt gebruikt om koude lucht te genereren – in de plaats van een compressorsysteem op basis van elektrische stroom zoals in de meeste koelkasten. Het systeem wordt bijvoorbeeld gebruikt om in caravans voedsel te bewaren. Het is tevens erg populair in Finse vakantiehuisjes, die vaak niet over elektrische stroom beschikken.

De ingenieurs pasten een typische Finse absorptiekoeler aan door de gasbrander te vervangen door een zonnecollector – ja, zelfs in het hoge noorden schijnt de zon vaak hard genoeg om er voldoende warmte uit te halen. Zo konden ze een prototype van een groene airco ontwikkelen van 10 kilowatt. Dat is niet slecht, maar om commercieel aan te slaan – en om interessant te worden voor bijvoorbeeld kantoorgebouwen – is een minimumvermogen van 50 kW vereist. Na uitgebreide testen met het huidige prototype willen de onderzoekers het vermogen dan ook gaan opdrijven.

Interessant aan het prototype is dat de technologie ook als verwarming kan worden gebruikt op koude dagen – de ‘koudepomp’ wordt dan een warmtepomp. De vergaarde zonne-energie kan immers ook worden gebruikt om lucht op te warmen.