Nieuwe implanteerbare sensor blijft minstens vier jaar gezondheid opvolgen

22 maart 2018 door SG

Implanteerbare sensoren houden het meestal niet lang vol. Ons lichaam ziet ze als lichaamsvreemd en stuurt het immuunsysteem op hen af. Amerikaanse onderzoekers hebben daar naar eigen zeggen iets op gevonden.

Implanteerbare sensoren kunnen onze gezondheid continu en in realtime volgen. Ze worden daarom al een tijd aanzien als de toekomst van gepersonaliseerde geneeskunde. Helaas is hun houdbaarheidsdatum beperkt: slechts enkele weken tot maanden. Dat komt omdat ons lichaam de sensoren als een gevaar ziet en aanvalt.

Amerikaanse onderzoekers ontwikkelden daarom sensoren die het immuunsysteem voor de gek kunnen houden. De sensoren zijn klein, kleiner dan een rijstkorrel en omringt door een hydrogel omhulsel. Dit omhulsel is van hetzelfde materiaal als de polymeer bij zachte contactlenzen. Verder zitten er geen platte oppervlakken aan de sensor, aangezien het lichaam deze eerder afstoot. De nieuwe sensoren worden niet aangevallen door het afweersysteem. Ze blijven daarom werken, ondertussen vier jaar nadat ze bij proefpersonen werden ingeplant.

De sensor ‘leest’ hoeveel van een bepaalde stof er in het lichaam zit. Zo stuurt het de levels van zuurstof, koolstofdioxide, glucose of lactaat, direct door naar de gsm of computer. Maar ook atleten en militairen hebben baat bij de techniek. De sensoren geven informatie om niet enkel medicatie, maar ook trainingsprogramma's op maat te maken.

In de Verenigde Staten is het nog wachten op goedkeuring van de nieuwe technologie. In Europa mag de sensor wel al in handel. De eerste sensor die op de markt komt zal zuurstofniveau’s meten in ledematen waarbij er een risico op een amputatie is. Wanneer de hoeveelheid zuurstof begint te dalen kan er aan een alarmbel getrokken worden.