Ons huis wordt slim

Imec en UGent openen het HomeLab, een huis waar ontwikkelaars van domotica hun nieuwe producten kunnen testen.

Alles wordt smart: mobiele telefoons, horloges, televisies, noem maar op. De lijst met slimme producten wordt steeds langer, maar voldoen al die nieuwe apparaten wel aan de eisen van de consument? Het is voor ontwikkelaars moeilijk om te zien of hun nieuwe product dat het leven van de koper makkelijker zou moeten maken, dat ook echt doet. Daarom creëerden de UGent en imec het HomeLab, een huis bedoeld om domotica te testen met gebruikers.

“Homelab is een co-innovatieruimte, een creatief lab waar onderzoekers nauw samenwerken met bedrijven én gebruikers om concepten als Internet of Things en Smart Living om te zetten in de huis-, tuin- en keukentoepassingen van de toekomst,” legt prof. Piet Demeester, hoofd IDLab onderzoeksgroep van imec aan de UGent uit.

Achter dubbele muren en valse plafonds is er veel plaats om bedrading en apparaten onzichtbaar weg te werken.

Anders dan andere Smart Homes in de wereld, is HomeLab niet gekoppeld aan een bepaald bedrijf. Dit zorgt ervoor dat verschillende bedrijven hun nieuwe technologie kunnen uitproberen. Via de door imec ontwikkelde DYAMAND technologie kunnen smart devices van verschillende ontwikkelaars gemakkelijk samenwerken.

DYAMAND herwerkt de informatie van alle apparaten tot een basiscode, die door andere apparaten makkelijk gebruikt kan worden. Zo is het bijvoorbeeld gelukt om tijdens een proefopstelling met Amazon’s Alexa een ingewikkelder commando uit te voeren dan normaal: bij een simpele: “Alexa, adjust the home for Piet” werd het volledige huis gepersonaliseerd voor Piet.

Het HomeLab maakt het makkelijk voor bedrijven om hun producten te testen. Het hele huis zit vol met valse plafonds en dubbele muren om technologie onzichtbaar achter te kunnen verstoppen.

Uitdaging: smart genoeg, maar ook niet te smart

Pepper kan verschillende acties uitvoeren, zoals handen schudden, deuren openen en zelfs iemands suikerspiegel meten.

“We willen van Vlaanderen een koploper maken in de nieuwe digitale evoluties.” Zegt Phillipe Muyters, Vlaams minister van Innovatie. Door het HomeLab zullen veel Belgische bedrijven sneller en beter producten ontwikkelen en aanpassen naar de wens van de consument.

Sommige producten zijn smart, denk maar aan de ‘slimme’ afstandsbediening die alle andere zou vervangen, maar die zo persoonlijk was dat enkel de persoon die hem had ingesteld de afstandsbediening nog kon gebruiken. Er zijn ook producten die niet smart genoeg zijn, zoals sommige slimme lampen waarbij het vaak niet echt duidelijk is of het licht aan of uit staat.

HomeLab plant hier iets aan te veranderen. Soms reageren producten anders dan getest, of gebruiken mensen ze voor zaken waar de ontwikkelaars zelf nog niet eens aan gedacht hadden. In HomeLab kunnen bedrijven deze situaties opmerken en in hun voordeel gebruiken.