Robotchirurg opereert zonder menselijke hulp

Voor het eerst heeft een robot een kijkoperatie volledig autonoom uitgevoerd.

Zelfs voor ervaren chirurgen zijn laparoscopische operaties – of kijkoperaties in de buikholte – moeilijk om uit te voeren. Maar nu heeft een robot de klus eigenhandig geklaard. Chirurgen hoefden enkel toe te kijken terwijl de robot de operatie uitvoerde bij een varken. Dat is een unieke prestatie. Andere chirurgische robots moeten nog manueel worden bestuurd met een console.

Tijdens de operatie voerde de robot, ontwikkeld door ingenieurs aan de Amerikaanse Johns Hopkins University, een zogeheten darmanastomose uit. Bij zo’n ingreep worden twee uiteindes van een darm verbonden. Een darmanastomose wordt beschouwd als een van de technisch meest uitdagende ingrepen in de gastro-intestinale chirurgie. De chirurg moet uiterst nauwkeurig en consistent hechten. Een kleine handtrilling of misplaatste hechting kan leiden tot zware complicaties voor de patiënt.

Volgens Axel Krieger, de hoofdauteur van de studie, vormt het experiment een belangrijke stap naar volledig geautomatiseerde chirurgie op mensen. ‘De robot voerde de procedure uit bij vier dieren. Telkens boekte hij duidelijk betere resultaten dan mensen die dezelfde procedure uitvoerden.’

Grote uitdaging

Operaties aan zacht weefsel vormen een grote uitdaging voor robots, omdat het weefsel op onvoorspelbare manieren vervormt en beweegt. Een robot moet zich kunnen aanpassen aan zulke onverwachte obstakels. Om daaraan tegemoet te komen, voorzagen de ingenieurs hun robot van een nieuw besturingssysteem. Het kan het vooropgezette chirurgische plan in real time aanpassen en uitvoeren. Daarnaast heeft het ultramoderne beeldvormingssystemen.

Krieger verwacht dat robotanastomose in de toekomst zal leiden tot nauwkeurigere en preciezere resultaten die niet meer zullen afhangen van de vaardigheid van de chirurg. ‘We hopen dat deze ontwikkeling resulteert in een toegankelijker chirurgische benadering van de patiëntenzorg, met voorspelbaardere en consistentere resultaten.’

Beeld: Johns Hopkins University