Snelheidsduiveltje onder water

Deze robot zwemt meer dan vier keer zo snel als de vorige recordhouder.

Vlinderbots, zo noemen hun ontwerpers ze. De kleine, zachte robots danken hun naam aan de manier waarop ze zich in het water voortbewegen: als met een vlinderslag.

Ingenieurs aan de Amerikaanse North Carolina State University baseerden zich op de anatomie van mantaroggen om robots te ontwerpen die vier keer sneller gaan dan andere zwemmende apparaten. ‘Mantaroggen kunnen bijzonder snel en efficiënt door het water glijden: per seconde zoeven ze meerdere keren hun lichaamslengte vooruit’, zegt Jie Yin, die aan het onderzoek meewerkte. ‘Met ons ontwerp wilden we die biomechanische eigenschappen nabootsen.’

De onderzoekers ontwikkelden twee types robots. De eerste is een snelheidsduivel pur sang: die zwemt per seconde gemiddeld 3,74 keer zijn lichaamslengte vooruit – een record voor zwemmende robots. De tweede is met 1,7 lichaamslengtes per seconde net iets trager, maar kan wel scherpe bochten maken.

De vlinderbots danken hun snelheid aan hun ‘vleugels’. Die kunnen twee staten aannemen. Wanneer hun zachte lijfje de rug kromt, springen de vleugels krachtig naar onderen, zoals wanneer je een haarclip aan de uiteinden vastneemt en plooit. Wanneer hun lijfje de rug weer recht, springen de vleugels mee naar boven. Die afwisseling tussen de twee staten genereert een stevige stuwkracht.

De snelle robot heeft slechts één lijfje, dat de vleugels allebei aanstuurt. De meer wendbare robot heeft twee lijfjes, die elk aan een vleugel verbonden zijn. Door de ene vleugel naar boven of onder te laten springen en de andere niet, krijg je maar aan één kant voortstuwing. De robot maakt dan een bocht.

De toestelletjes zijn voor hun voortstuwing nog wel via een tube verbonden aan een luchtpomp. Op termijn willen de onderzoekers exemplaren ontwerpen die autonoom kunnen zwemmen.