Spinnen weven supersterk ‘nanoweb’

16 augustus 2017 door SST

Spinrag is een van de sterkste en taaiste biologische materialen op aarde, maar wetenschappers hebben het goedje, met de medewerking van enkele behulpzame achtpoters, nóg sterker gemaakt.

"Het materiaal bleek liefst 3 keer zo sterk als natuurlijke spinrag, en bovendien 10 keer zo taai"

Het idee van een groep Britse en Italiaanse wetenschappers oogt eigenlijk heel simpel. We wisten al dat spinnen klieren en andere organen bezitten die het extreem sterke spinrag kunnen produceren. Maar spinnen zijn geen nanotechnologen. Ze hebben dus niet de beschikking over koolstofnanobuisjes, grafeen en andere kunstmatige materialen die de voorbije decennia door mensen zijn ontwikkeld, en die óók bijzonder sterk zijn. Dus wat zou het geven als een groepje ragproducerende spinnen – want niet elke spinnensoort doet dit – op een ‘nanodieet’ werd gezet.

Nóg sterkere spinrag, ontdekten de vorsers. Het uiteindelijke materiaal bleek liefst drie keer zo sterk als natuurlijke spinrag, en bovendien tien keer zo taai – de brosheidsfactor die zegt in welke mate een materiaal kan worden vervormd zonder dat het kapot gaat. Dat maakt het semi-kunstmatige spinrag sterker dan synthetische vezels zoals kevlar. Én taaier dan het materiaal waaruit de tandjes van sommige zeeslakken zijn opgebouwd, tot nog toe het sterkste bekende natuurlijke materiaal.