Sterkere zonnecel dankzij insecten

04 september 2017 door CDR

Een nieuw type zonnecel, geïnspireerd op insectenogen, moet beter bestand zijn tegen weersomstandigheden.

Schematische weergave van het nieuwe type zonnecel

Perovskiet is een nieuw en goedkoop type fotovoltaïsch materiaal, het materiaal waaruit zonnecellen bestaan. Volgens de onderzoekers kan perovskiet zonne-energie even efficiënt omzetten als de standaard zonnecellen uit siliconen. Het probleem met perovskiet is dat het extreem gevoelig is voor warmte, vocht en mechanische druk. Er moet dus een manier gevonden worden om het materiaal voor die externe omstandigheden te beschermen. Bovendien werkt het standaard vlakke model van zonnepanelen niet zo goed voor perovskiet zonnecellen.

Onderzoekers van de Universiteit van Stanford hebben nu een nieuw model voor zonnecellen ontwikkeld door inspiratie te zoeken in de natuur, bij vliegenogen. Die ogen bestaan uit honderden segmenten. Wanneer er één ‘oogsegment’ verloren gaat, nemen de andere segmenten het als het ware over. Dit maakt het systeem enorm weerbaar. De onderzoekers ontwikkelden nu een model voor zonnecellen in de vorm van een honinggraat, bestaande uit honderden perovskietcellen. Dat systeem werkt op een soortgelijke manier als het systeem van de oogsegmenten bij vliegen.

 

Uit de testen die de onderzoekers deden bleek dat dit systeem inderdaad bestand is tegen extreme omstandigheden zoals temperaturen tot 85° Celsius, en bovendien is het nagenoeg even energie-efficiënt als de vlakke zonnecellen.