Temperatuursgevoelige folie kan gebouwen passief koelen (en airconditioning overbodig maken)

Liefst zes procent van de elektriciteit die wereldwijd wordt verbruikt, gaat naar airconditioning. Om de energiekosten te drukken, zoeken ingenieurs en ontwerpers naar manieren om gebouwen en huizen zichzelf (passief dus) te laten koelen.

Dit kan bijvoorbeeld door vensters te voorzien met folie die het zonlicht tegenhoudt én weerkaatst – en dus niet absorbeert, wat vaak nog het geval is bij de huidige raamfolies, waardoor deze eigenlijk weinig effect hebben. Probleem is echter dat de vensters dan hun transparantie verliezen, waardoor er minder of nauwelijks nog daglicht binnenvalt.

De oplossing schuilt mogelijk in temperatuursgevoelige folies, die zonlicht tegenhouden of doorlaten afhankelijk van hoe warm de folie is. Amerikaanse techneuten hebben nu een prototype van zo’n folie ontwikkeld. Bij temperaturen onder de 32 graden is ze vrijwel doorzichtig (en laat ze dus ook alle zonlicht door), maar boven deze drempel transformeert de folie in een zonlicht weerkaatsend schild. De onderzoekers konden aantonen dat in deze configuratie meer dan zeventig procent van alle zonlicht wordt gereflecteerd – dit terwijl de folie langs de andere kant van het venster nog steeds – zij het lichtjes – doorschijnend is.

De folie bestaat uit microdeeltjes die krimpen (en dus niet uitzetten, wat normaal het geval is) bij hogere temperaturen, een beetje zoals huishoudfolie. In gekrompen toestand ondergaan ze een faseverandering waardoor ze plots zonlicht gaan weerkaatsen.

De vorsers hebben berekend dat gebouwen en huizen die zijn uitgerust met de folie, in zomermaanden tot wel tien procent minder energie spenderen aan airco.