Auto’s worden niet alleen alsmaar gestroomlijnder en krachtiger, de merken doen ook hard hun best om aan de technologie te sleutelen. Connectiviteit, elektronica en dus ook de (elektrische) aandrijving krijgen extra aandacht, met het oog op meer energiezuinigheid.
Dat een auto geen of toch zo weinig mogelijk CO2-emissie zou voortbrengen, is slechts één element in wat Christophe Weerts “de 360°-benadering van de BMW Group” noemt. Zo is naast CO2-emissie het gewicht van de batterijen in elektrische auto’s ook een aandachtspunt, evenals het hele productieproces van de voertuigen, waarbij het gebruik van materialen en van productieprocessen tegen het licht wordt gehouden.
Zo groen mogelijk
“Ons ‘i’-project gaat trouwens niet alleen over voertuigen en elektrische aandrijving, maar ook over het vinden en aanreiken van geïntegreerde mobiliteitsoplossingen,” aldus nog Christophe Weerts. Begrippen als koolstofvezel, recycleerbaarheid, groene energie, maar ook projecten als DriveNow (zie pagina 16) typeren de manier waarop de BMW Group streeft naar meer balans tussen auto’s produceren en milieuvriendelijkheid.
BMW gelooft niet in één oplossing, die tegelijkertijd inspeelt op de evoluties van de markt, rekening houdt met de eisen van de wetgeving én de behoeften van de consument bedient. “Elektrische voertuigen zijn niet de enige mogelijkheid,” licht Christophe Weerts toe. “Er bestaan tal van motortypes naast elkaar, waarvan er wel meer toekomstperspectieven bieden. Daarbij denk ik bijvoorbeeld aan fuel cell-motoren op waterstof. Alle types hebben hun plaats en moeten ontwikkeld worden om zo groen mogelijk te worden.”
Laagdrempelig
Ook bij Volkswagen zijn ambitieuze geluiden te horen. “Elektrische mobiliteit is niet alleen een technologische uitdaging,” verzekert Jean-Marc Ponteville, die PR-manager bij het merk is. “Voor ons zijn begrippen als toegankelijkheid en betaalbaarheid cruciaal. Dure elektrische auto’s maken is in wezen niet zo erg moeilijk, maar ze laagdrempelig in de markt weten te zetten, is een pak minder evident.”
Tegen 2025 wil de VW Groep per jaar een miljoen elektrische auto’s verkopen. Dat is zo’n 10% van wat de groep jaarlijks aan de man brengt. “Dat is een zwaar engagement voor de toekomst, maar dat is waar onze groep met elektrische mobiliteit naartoe wil. In de toekomst willen we specifiek in twee ontwikkelingsdomeinen investeren: de batterij, die de helft van de waarde van een elektrische auto uitmaakt, en elektrische sturing. Op die beide terreinen valt nog veel vooruitgang te boeken.”
Zware investeringen
“De toekomst is elektrisch en tegen 2025 willen we de nummer één zijn op het vlak van elektrische mobiliteit,” heeft Matthias Müller, ceo van de Volkswagen-groep, onlangs gezegd over de toekomst van de groep. In de komende vijf jaar wil de groep negen miljard euro gaan spenderen aan de ontwikkeling van alternatieve brandstoffen. Een interessant project is onder meer dat rond Compressed Natural Gas (CNG, aardgas – zie pagina 16). In de afgelopen vijf jaar ging trouwens al drie miljard euro naar alternatieve mobiliteitsoplossingen.
De innovaties passen in het ambitieuze ‘Together – Strategy 2025’, waarmee Volkswagen wil transformeren van een autoconstructeur naar een wereldleider als mobiliteitsaanbieder. Daar zei ceo Matthias Müller nog over: “Volkswagen moet voor een andere aanpak kiezen, want in de volgende tien jaar zal onze industrie fundamenteler veranderen dan in de voorbije honderd jaar. Verbrandingsmotoren zijn daarbij deel van de oplossing, niet deel van het probleem.”
Milieuvriendelijkheid wordt stilaan een belangrijker argument dan het aantal pk’s
Op tien jaar tijd verandert de auto-industrie drastischer dan in de voorbije honderd jaar.
“Auto’s produceren is echt een nieuw soort industrie geworden, waarbij mobiliteit maar één onderdeel van het verhaal is,” stelt Christophe Weerts, corporate communications manager van BMW Group Belux, onomwonden. “Automobilisten kiezen hun voertuig steeds meer in functie van die veelheid aan factoren, waarbij milieuvriendelijkheid aan belang wint. Stilaan wordt dat aspect zelfs een belangrijker argument dan het aantal pk’s.”
360°-benadering
Iedereen heeft natuurlijk graag dat zijn auto er goed uitziet, maar de evolutie van “vervuilers met een verbruik dat niet op kan” naar meer zuinigheid, zuiverheid en cleane performantie is onmiskenbaar ingezet. Eigenlijk lang geleden al, maar pas de laatste jaren voluit. “De mensen zijn het allicht vergeten,” zegt Christophe Weerts, “maar op de Olympische Spelen in 1972 in München reed al een eerste elektrische BMW voor de marathon uit...”