Zelfrijdende ziekenwagens op komst?

Met de komst van onbemande voertuigen zullen veel jobs overbodig worden. Vrachtwagenchauffeurs, bezorgers en taxichauffeurs zullen geen job meer hebben. De ambulancedienst snakt zelfs naar meer automatisering.

In ontwikkelde landen wordt er alsmaar meer beroep gedaan op de ambulancedienst door de groeiende en verouderende bevolking, een toename van chronische ziektes en een gebrek aan zorgziekenhuizen en –verstrekkers. Dit zorgt ervoor dat de hulpdiensten overbelast zijn, wat een triestig vooruitzicht is naar de toekomst toe.

Er zijn al voertuigen zonder bestuurder op de baan en enkele overheden bekijken of het mogelijk is om ziekenwagens zonder bestuurders in te schakelen. Onbemande ziekenwagens en andere technologie kan de druk op de hulpdiensten verminderen, waardoor de ambulancemedewerkers kunnen focussen op risicopatiënten voor wie elke minuut telt. Elke minuut die voorbijgaat, vermindert namelijk hun overlevingskans. Na vier tot zes minuten raken bijvoorbeeld de hersenen beschadigd van patiënten met een hartstilstand.

Eerst zouden de gezondheidsdiensten onbemande ziekenwagens uitsturen naast bemande ziekenwagens, om niet-kritieke patiënten op te halen en te vervoeren naar het dichtstbijzijnde ziekenhuis. De onbemande ziekenwagens zouden dus eerst dienst doen als ‘medische taxi’s’. Op die manier hoeven ambulancemedewerkers niet op elke oproep te reageren, ongeacht de ernst van de situatie. Niet iedereen is echter voorstander van geautomatiseerde ziekenwagens.

Ondersteund door drones

Naast Amazonpakketjes afleveren, de buren spioneren en militaire aanvallen uit te voeren, kunnen drones ook de druk op de ambulancedienst verminderen. Ze zouden vooral handig zijn om medische apparatuur af te leveren op afgelegen locaties. Er is zelfs al een start-uponderneming genaamd Zipline, dat met drones bloed en geneesmiddelen aflevert over heel Rwanda.

Drones zouden ook in ontwikkelde landen gebruikt kunnen worden. Als een dokter bijvoorbeeld een patiënt met een zeldzame aandoening “in the middle of nowhere” moet behandelen en niet de nodige medische apparatuur bij zich heeft, kan een drone die gewoon komen brengen. Drones kunnen ook ergens belangrijk medisch materiaal afleveren voordat de bemande ziekenwagen aankomt. Op die manier kan de patiënt meteen behandeld worden.

Daarnaast kunnen drones gespecialiseerde apparatuur, medicatie of zelfs bloed transporteren tussen ziekenhuizen. Dan hoeven ziekenwagens patiënten niet meer naar een verder gelegen ziekenhuis te vervoeren als het dichtstbijzijnde ziekenhuis niet het nodige materiaal heeft. Dan kan de patiënt ook sneller behandeld worden en verhoogt zijn overlevingskans.

Noodgevallen voorspellen

Sinds enkele jaren gebruikt de politie over heel de wereld gesofisticeerde algoritmen om te voorspellen in welke gebieden sneller misdaden worden gepleegd. Dan kan de politie daar agenten inzetten waar dat het meest nodig is. Een gelijkaardig systeem kan voorspellen op welke plekken meer noodgevallen zullen zijn en kan door ambulancediensten gebruikt worden.

Het systeem zou de gegevens van vorige ambulanceritten verzamelen (van zowel bemande als onbemande ziekenwagens). De software zou rekening houden met de periode van het jaar, het weer, openbare evenementen (zoals concerten en protesten), de bevolking (zoals oudere of arme mensen) en vorige noodgevallen. Met de software kunnen onbemande ziekenwagens die niet in gebruik zijn in de buurt blijven van hogerisicogebieden, waardoor ze veel sneller kunnen reageren op noodoproepen. De systemen zouden met de tijd alsmaar meer informatie registreren, waardoor ze ook alsmaar nauwkeuriger medische noodgevallen kunnen voorspellen.

Deze nieuwe methoden lijken nog ver weg, maar ze kunnen binnen enkele tientallen jaren al de manier veranderen waarop we medisch behandeld worden. Hoe lang het precies zal duren hangt af van hoe snel de gezondheidszorg zal investeren in deze technologieën en deze ook zal toepassen. Technologie kan een oplossing bieden voor de stijgende vraag naar ambulancediensten en kan de diensten sneller, effectiever en veiliger laten verlopen. Het kan echter nog een tijdje duren voor het publiek zich kan vinden in de zelfrijdende ziekenwagen.

Vertaling: Annelies Dotselaere