Heb je ooit gehoord van Carthago? Vast niet zo vaak als van Rome of Egypte. Maar Carthago was ooit de machtigste stad rond de Middellandse zee!
Meer dan 3.000 jaar geleden stichtten zeelui en handelaars een stad aan de kust van wat we nu als Tunesië kennen. Die stad kreeg de naam Carthago. De mensen die daar kwamen wonen, waren Fenicische handelaars. Ze kwamen uit een gebied dat we nu Libanon noemen.

Machtig op zee
De Feniciërs waren supergoed in varen en handelen. Ze bouwden Carthago uit tot een echte zeemacht. Zo sterk, dat zelfs de beroemde en onbevreesde Romeinen bang van hen waren. Ze werden aartsvijanden en vochten verschillende oorlogen uit. Met bekende generaals zoals Hannibal, die zelfs olifanten over de Alpen liet lopen!
Wat zegt het DNA?
Maar nu hebben wetenschappers iets raars ontdekt. Ze onderzochten het DNA van mensen die lang geleden in Carthago en andere steden rond de Middellandse Zee leefden. Wat bleek? De mensen in Carthago waren geen Feniciërs. Hun voorouders kwamen uit Griekenland en het eiland Sicilië.
Waar zijn de Feniciërs dan gebleven?
De onderzoekers denken dat de eerste bewoners wél Feniciërs waren. Maar mensen uit andere landen verhuisden aar Carthago. En die waren met zoveel, dat ze de Feniciërs in aantal voorbijstaken.
Een cultuur die blijft bestaan
Maar de Fenicische taal en cultuur bleven bestaan. Hoe kan dat dan? Nou, misschien vonden de nieuwe mensen de Fenicische cultuur heel cool. Ze leerden de taal, gebruikten het alfabet, en namen de gewoontes over. Carthago was dus een plek waar veel mensen samenkwamen. Maar dankzij een sterke cultuur bleven ze een geheel.
(Bron: Harvard University, Verenigde Staten)

Ga direct naar tijdschriftenwinkel.be en ontvang het magazine bij jou thuis!