De dino-doder uit de ruimte

Ongeveer 66 miljoen jaar geleden veranderde plots het leven op onze planeet. Een reusachtige ruimtesteen sloeg in op aarde en doodde bijna alle dinosaurussen en planten in één klap. Wetenschappers hebben ontdekt dat de reusachtige planetoïde niet zomaar uit de ruimte viel. Nee, hij kwam van héél ver weg!  

Waar kwam de dinokiller vandaan?  

Wetenschappers hebben ontdekt dat de reusachtige planetoïde die de dinosaurussen uitroeide waarschijnlijk een zeldzame soort was. Hij kwam uit het verre, buitenste deel van ons zonnestelsel. Hoe weten we waar een steen van 66 miljoen jaar oud vandaan komt? Wetenschappers hebben in de bodem van de aarde speciale stoffen gevonden. Deze stoffen komen bijna niet voor op aarde, maar wel in meteorieten. De onderzoekers hebben deeltjes uit de grond vergeleken met vijf andere planetoïde -inslagen van de laatste 541 miljoen jaar. Op deze manier ontdekten ze stoffen waaruit de meteoriet bestond. Hieruit leerden ze dat de meteoriet van buiten de baan van Jupiter kwam. 

Een botsing met grote gevolgen 

De planetoïde heeft haar stempel gedrukt op aarde. Uiteraard zijn er hierdoor geen dinosaurussen meer en hebben we geen T-rex in onze achtertuin, maar een Golden Retriever. Maar door de inslag ontstond er ook een enorme vuurbal en een krater van wel 200 km, genaamd de Chicxulub-krater. Deze kan je terugvinden in de Golf van Mexico. Maar geen paniek, gelukkig gebeuren botsingen tussen planetoïden en de aarde niet vaak. Bovendien houden wetenschappers de ruimte goed in de gaten met telescopen en raketten. 

Wat als dino’s nog leefden? 

Kun je je voorstellen hoe het zou zijn als die planetoïde de aarde had gemist? Misschien zouden er dan nog steeds T-rexen en Triceratopsen rondlopen. Eén ding is zeker: de ruimte zit vol verrassingen, en er valt nog zoveel te ontdekken!  

Bron: https://www.astronieuws.nl/