De magie van het handschrift: schrijven helpt je onthouden

We werken steeds meer met de computer, tablet of smartphone, maar onderzoek toont aan dat pen en papier toch je belangrijkste gereedschappen zijn in de les. Als je met de hand schrijft, leer je beter en onthoud je meer.  

De kracht van je hand 

Wanneer je met pen en papier schrijft, gebruik je niet alleen je hand. Je brein is ook druk aan het werk. Het verbindt letters, woorden en zinnen met elkaar. Door te schrijven werken verschillende delen van je brein samen. Dit helpt je om beter te leren en meer te onthouden. 

Voorbeeld: Denk aan het leren van een nieuw woord. Als je het schrijft, moet je er goed over nadenken. Je schrijft de letters, en dat maakt de verbindingen in je brein sterker. Het is een beetje als het bouwen van een stevige brug tussen jouw ideeën en je geheugen. 

Wat gebeurt er in je brein? 

Wetenschappers uit Noorwegen hebben ontdekt dat verschillende delen van je brein samenwerken tijdens het schrijven. Ze maakten een speciale muts vol elektroden en met wel 256 sensoren om de hersenactiviteit van studenten te meten. Dankzij de sensoren in de 'muts' zagen de wetenschappers dat bij het schrijven met de hand de delen van het brein die verantwoordelijk zijn voor beweging, zicht, zintuiglijke verwerking en geheugen allemaal beginnen te werken.  

Foto Courtney Kirkland via Unsplash

3,2,1... toetsenborden neer! 

Heb jij weleens een b en een d door elkaar gehaald? Of het verschil tussen een kleine p en een kleine q niet meteen gezien? Dat kan komen omdat je te weinig met de hand schrijft. Een Amerikaanse neurowetenschapster heeft ontdekt dat kleuters die schrijven met een pen sneller het verschil tussen die letters leren herkennen.  

Ook is aangetoond dat zomaar typen wat je hoort niet helpt om informatie te onthouden. Als je leerkracht iets uitlegt en je moet aantekeningen maken, doe je dat het beste met pen en papier. Zo luister je beter, haal je de belangrijkste punten eruit en vat je ze samen voordat je ze opschrijft. Dit helpt je om je gedachten te ordenen en verbanden te zien. 

Gebruik je brein, niet je telefoon 

Tegenwoordig gebruiken we te veel technologie. We vragen Siri naar het weer, laten AI een les samenvatten en gebruiken GPS om de weg te vinden. Maar omdat we minder zelf nadenken, raakt ons brein lui. Dit heet ‘cognitive offloading’. 

Vergelijking: Stel dat je stopt met lopen en je beenspieren niet meer traint. Dan worden ze zwakker en ben je minder snel op het veld. Je brein werkt ook op deze manier. Hoe minder je het gebruikt, hoe trager het wordt. 

Schrijven met de hand is dus niet zomaar iets waar je leerkracht of ouders over zeuren. Het helpt je brein groeien, je creativiteit te ontwikkelen en je geheugen te verbeteren. Dus pak snel pen en papier en trainen maar!