Een saaie vacht beschermde dieren tegen dino's

Geen strepen zoals een zebra en geen rode vacht zoals een vos. De allereerste zoogdieren op aarde zagen er helemaal anders uit dan nu. 

Zoogdieren hadden vroeger allemaal een simpele, donkerbruine vacht. Waarom? Omdat het slim was! Miljoenen jaren geleden leefden zoogdieren samen met gevaarlijke dinosauriërs. Opvallen was geen goed idee. Een donkere vacht hielp daarbij.

Hoe weten we dat eigenlijk? 

In China zijn er fossielen gevonden. Dat zijn versteende botten van dieren die miljoenen jaren geleden leefden. Op sommige van die fossielen vonden ze iets bijzonders: piepkleine deeltjes die melanosomen heten. Ze zijn zo klein dat je ze niet met het blote oog kan zien. Alleen met een microscoop. Maar ze vertellen wel heel veel.

Heb jij staafjes of bolletjes? 

Je kunt de kleur dus niet echt zien in het fossiel, maar dankzij die melanosomen weten we toch iets over hoe de dieren eruitzagen. Dat zien we door de vorm. Melanosomen kunnen twee vormen hebben: staafjes of bolletjes. Die houden het pigment vast. En jouw haar heeft dat ook! 

  • Donker haar heeft langwerpige melanosomen. 

  • Licht haar heeft ronde melanosomen. 

En raad eens wat de wetenschappers in de fossielen zagen? Alleen de langwerpige! Dus denken ze: ‘Aha! Dit dier had waarschijnlijk een donkere vacht!’ 

Donkere haren bevatten langere melanosomen, terwijl lichtere haren rondere melanosomen hebben. (Foto: Liliana D'Alba)

Een idee dat nu bewezen is 

Wetenschappers dachten al langer dat oude zoogdieren een donkere vacht hadden, maar nu is er voor het eerst écht bewijs.  

Toen de dinosauriërs verdwenen, hoefden de zoogdieren zich minder te verstoppen. Zo ontstonden er vachten met allerlei kleuren: van zwart-wit tot vuurrood en alles ertussenin.

 

Wil je meer weten? Klik dan zeker verder naar 'Zijn zebra's zwart en wit of wit en zwart? Het raadsel is opgelost!'