Je hebt ongetwijfeld al eens een medaille uitreiking gezien, of misschien heb je zelf al eens een medaille gewonnen. De eerste krijgt goud, de tweede zilver en de derde brons. Het systeem van drie medailles is niet zomaar gekozen, maar zorgt voor spanning, eer en traditie in de sport.
In de oude Olympische Spelen, ofwel Antieke Spelen, in Griekenland kregen winnaars geen medailles, maar een olijfkrans als beloning. Alleen de nummer één werd gekroond. De eerste medailles werden uitgereikt tijdens de eerste moderne Olympische Spelen in 1896. Er was toen nog geen goud te winnen. De winnaar kreeg een zilveren medaille en een laurierkrans, terwijl de tweede plaats een bronzen medaille en een olijvenkrans kreeg. Waar komt dan die bekende gouden medaille vandaan? Die kwam pas in 1904 in St-Louis, in de Verenigde Staten. Toen ontstond het systeem dat we nu kennen: goud voor de winnaar, zilver voor de tweede plaats en brons voor de derde. Sindsdien is dat niet meer veranderd.
Wist je dat Olympische gouden medailles niet van massief goud zijn, maar verguld zilver?

Het heilig getal: drie
Het kiezen voor drie medaillewinnaars heeft verschillende redenen:
-
Meer spanning in de competitie: ook als de winnaar al vaststaat, blijft de strijd om zilver en brons boeiend.
-
Betere medailleklassementen: landen kunnen makkelijker gevolgd worden in het klassement.
-
Internationale herkenning: het systeem van drie medailles wordt wereldwijd gebruikt in sportwedstrijden.
-
Mooi podium: een erepodium met drie niveaus is symmetrisch en herkenbaar.
-
De strijd om brons: in sommige sporten, zoals ploegsporten, zijn er aparte finales om brons te winnen. Dat maakt die wedstrijden extra spannend, bijvoorbeeld bij de finale om brons bij het vrouwen basketbal tijdens de Olympische Spelen.
Leuke weetjes over Olympische medailles
Het is een traditie die wereldwijd gevolgd wordt. Hoewel het een ongelofelijke prestatie is om één van die drie medailles te winnen, is deelnemen even belangrijk. Veel grote sporttoernooien geven ook deelnamemedailles, vaak van koper-nikkel. En mocht je er toch nét niet geraken, ga dan schaatsen want in Amerikaanse kunstschaatscompetities wordt zelfs een vierde medaille uitgereikt, gemaakt van tin.
De vraag is beantwoord op https://www.ikhebeenvraag.be/. Heb je nog 1001 vragen? Stel ze zeker op de website.