Van pluimen tot kanker: wat je nog niet wist over de dino's

66 miljoen jaar geleden maakte een catastrofale meteorietinslag op aarde een einde aan het tijdperk van de dino’s. Samen met Paleontoloog Koen Stein duiken we in de wondere wereld van deze prehistorische reuzen.

  • Dino’s konden stappen van Portugal naar de Verenigde Staten
    230 miljoen tot 66 miljoen jaar geleden zag onze planeet er helemaal anders uit. Tijdens het Mesozoïcum, ook wel het tijdperk van de dinosauriërs, lagen de grenzen van Afrika en India nog tegen elkaar en was er amper sprake van de Atlantische Oceaan. Dino’s konden dus van het ene stuk land naar het andere wandelen.  

  • De neef van de Tyrannosaurus rex droeg prachtige pluimen  
    Je kent vast de Tyrannosaurus rex. Een gigantische vleeseter met scherpe tanden. Maar wist je dat hij een gevederde neef had? De Dilong paradoxus was kleiner én bedekt met pluimen.  

  • Dinosauriërs konden ook kanker krijgen  
    Kanker is geen moderne ziekte. Zelfs dino’s konden het krijgen. Paleontoloog Koen vond in Thailand een stuk bot van een dino met een nare verrassing: botkanker! Dat toont dat ook lang, láng geleden dieren ziek konden worden, net als wij. 

Fossiele eieren van Sauropoda dino's tentoongesteld in het Indroda Dinosaurus en Fossielenpark in India. Foto door Sballal, CC BY-SA 3.0 via Wikimedia Commons
  • Het ei van de dino was nooit groter dan een volleybal
    In een ei is er een embryo. Dit embryo moet kunnen ademen, maar moet ook tegen een stootje kunnen. Het ei moet daarom een beschermlaag krijgen. Als een dino-ei effectief 1 meter groot zou zijn, zou die beschermlaag zó dik moeten zijn dat het embryo niet meer zou kunnen ademen. Zelfs de grootste tientonners, zoals de langnekken kwamen uit een ei dat niet veel groter was dan een volleybal! 

  • Dino’s zijn eigenlijk nooit uitgestorven 
    Strikt genomen zijn dino’s niet allemaal uitgestorven. Kijk maar eens naar buiten... Zie je een duif? Of een mus? Of een arend? Dat zijn eigenlijk dino-nakomelingen. Vogels zijn verre familie van de dino’s, en dus leven ze, een beetje, nog steeds onder ons. 

  • Het is mogelijk om uitgestorven dinosauriërs weer tot leven te wekken 
    In theorie is het mogelijk om dino’s terug tot leven te wekken. Wetenschappers zouden dan via genetische manipulatie een kip terug laten evolueren naar iets dat op een dino zou lijken. Of dat ethisch verantwoord is, is een andere vraag. Laten we voorlopig maar gewoon genieten van spannende boeken, fossielen en dino-documentaires!