Duwtje in de rug voor burgeronderzoek naar luchtkwaliteit

Vlaanderen lanceert een website en een app voor gemeentes en inwoners die willen weten hoe het gesteld is met de luchtkwaliteit in hun buurt.

Dat de Vlaming bezorgd is over luchtvervuiling en de impact daarvan op de gezondheid, is geen nieuws. De initiatieven om de luchtkwaliteit in kaart te brengen, schieten als paddenstoelen uit de grond. Die projecten komen niet alleen van wetenschappers. Ook gemeentes en ‘gewone mensen’ hopen met harde data maatregelen af te dwingen.

Om dit soort burgerwetenschap te ondersteunen, lanceert de Vlaamse Milieumaatschappij de website www.hoemeetiklucht.eu. Je vindt er onder meer welke sensoren je kan gebruiken en hoe betrouwbaar die zijn. Ook bestaande onderzoeken waarbij je kan aansluiten en wie je kan helpen met je project. Ten slotte zal je op de website ook je meetgegevens kunnen bijhouden en bekijken.

De VMM meet zelf ook. De maatschappij heeft honderd officiële meetstations, verspreid over Vlaanderen. Maar typisch aan luchtvervuiling is dat die heel lokaal is. Ze kan van straat tot straat verschillend zijn. Als burger meten voor je eigen deur heeft dus wel degelijk zin.

“De wereld van de officiële meetstations is niet meer alleen”, zegt Michiel Van Peteghem van de VMM op een symposium rond het thema in Brussel. “Er is een parallelle wereld onstaan van burgermetingen. We moeten die twee werelden samenbrengen. We willen de alternatieve metingen au sérieux nemen.”

De VMM roept vooral de gemeenten en steden op om een onderzoek met burgers op te zetten, of te ondersteunen. Om nadien de gepaste maatregelen te nemen om zwarte punten aan te pakken, of om het effect van genomen maatregelen na te gaan. Met het initiatief hoopt de VMM de kwaliteit van burgerwetenschap te verhogen.

De organisatie zette, samen met de Universiteit Antwerpen en de krant De Standaard, dit voorjaar het citizen science-project CurieuzeNeuzen op poten. Twintigduizend Vlamingen maten in de maand mei de hoeveelheid stikstofdioxide in hun straat.

Behalve de website lanceert ze ook de app BelAir, waarop je realtime de luchtkwaliteit zal kunnen opvolgen en een voorspelling voor de komende uren zal kunnen raadplegen.