Op welke wetenschapsvraag wil jij een antwoord?

17 april 2018 door GC

Vandaag start het project 'vraag voor de wetenschap', een initiatief van Fonds Wetenschappelijk Onderzoek (FWO) en de Vlaamse overheid in samenwerking met de Vlaamse wetenschap.

Doel hiervan is om een zo goed mogelijk beeld te krijgen van wat er speelt in de samenleving, zodat de wetenschap hier beter op kan inspelen. De vragen dienen als insteek voor de nieuwe Vlaamse Wetenschapsagenda.

De komende zes weken kunnen deelnemers hun vragen opsturen via vraagvoordewetenschap.be. Hier wordt elke vraag eerst getoetst voordat zij kan worden opgenomen. Bovendien kunnen geinteresseerden een vragensteller worden en in hun eigen omgeving op zoek gaan naar vragen, door bijvoorbeeld een eigen ‘vraag voor de wetenschap’- moment te organiseren op school of bij de vereniging. Het project biedt ondersteuning aangaande organisatie en promotiemateriaal. Daarnaast nodigen de projectleiders tijdens deze ‘6 Weken van de Wetenschap’  iedere week een groep kinderen, jongeren of volwassenen uit om een bijzondere wetenschapsplek te ontdekken die anders niet zomaar toegankelijk is. Denk bijvoorbeeld aan Brubotics in Brussel over robotica, of het Fashion and Textiles Innovation Lab in Gent.

Na deze zes weken worden de verzamelde vragen door een team van onderzoekers verzamelt en geclusterd in algemene thema’s. Hierover zal een tussentijds rapport verschijnen. De meest uitdagende vragen worden bovendien verder uitgewerkt tijdens de ‘5 Nachten van de Wetenschap’, een reeks evenementen die komend najaar door heel Vlaanderen georganiseerd worden. Hier wordt dan per vraag de balans opgemaakt over hoe ver de wetenschap al staat en welke uitdagingen er zijn voor het beantwoorden van deze vraag.   

Ten slotte worden de uiteindelijke resultaten van het gehele parcours samengevoegd tot de Vlaamse Wetenschapsagenda, die op

14 december wordt aangeboden aan de Vlaamse minister Muyters tijdens het wetenschapsfeest ‘Kennismakers’ in Antwerpen. Op dit feest zijn er sprekers  en interactieve sessies over de thema’s die zijn gevonden. Iedereen is welkom. Deelnemers krijgen een VIP behandeling en een Meet & Greet met de wetenschappers achter de schermen.

Heb jij ook een vraag voor de wetenschap? Stuur ‘m in via vraagvoordewetenschap.be