Eos Blogs
Op Eos Blogs delen experts in geneeskunde, psychologie, technologie en veel andere vakgebieden hun ideeën, verwondering en standpunten over de wetenschap. De bloggers bieden je een unieke kijk achter de schermen van de wetenschap – alsof je mee in hun lab of op het veld stapt.
Interesse om zelf te bloggen? Mail ons.

De bodem als sleutel tegen klimaatextremen
De Europese landbouw is kwetsbaar voor weersextremen, maar heeft ook de sleutel in handen. Door goed te kiezen hoe boeren hun land beheren, kunnen ze zich wapenen tegen droogte en piekregens. Meer dan duizend observaties over heel Europa tonen dat het vooral belangrijk is om de bodem bedekt te houden met levende planten, ook in de winter.

Otters in Vlaanderen: van vogelvrij tot beschermd
Hoewel de otter sinds de jaren ’80 zo goed als uitgestorven was in Vlaanderen, lijkt hij de laatste jaren langzaamaan terug te keren. Toch is er nog veel werk aan de winkel op vlak van waterkwaliteit, visbestanden en habitat. Een blik op verleden en toekomst van dit tot de verbeelding sprekende roofdier.

Globaal klimaatbeleid: de tijd tikt door, de motor hapert
Het jongste IPCC-rapport bundelt alle kennis over de gevolgen van klimaatverandering. De conclusie? Klimaatverandering heeft nu al wereldwijd negatieve gevolgen en die zullen we de komende decennia meer en meer voelen. Maar er is ook hoop. Bloggers Seppe Lampe en Steven De Hertog leggen het uit.

Endurance teruggevonden in ijzige Weddellzee
Na bijna 107 jaar is het wrak van de Endurance gevonden op ruim drie kilometer diepte in de ijskoude Antractische Weddellzee. Oceanograaf Jan Stel schreef een blog over de bijzondere geschiedenis van dit scheepswrak.

Koudwaterbel vertraagt afsmelten IJslandse gletsjers
Een koudwaterbel of ‘blob’ in de Noord-Atlantische Oceaan, ten zuiden van Groenland en IJsland, vertraagt het afsmelten van de IJslandse gletsjers. Oceanograaf Jan Stel legt uit hoe dat zit.

De pizza, de hamer en het einde van de rede
Kun je op basis van Google Books-data concluderen dat we steeds emotioneler worden? Taalkundige Hendrik De Smet plaatst vraagtekens bij de onderzoeksvorm die bekend staat als ‘cultural analytics’.

Hoe Big Food en de voedselomgeving bepalen wat er vanavond op het menu staat
Gezond eten moet de voor de hand liggende keuze worden. Daarvoor moet de voedselomgeving drastisch veranderen en de invloed van Big Food aan banden worden gelegd, schrijft onderzoeker Vincent Smets (Sciensano).

Stille Oceaan is summum van vogeltrek
Met een oppervlak dat groter is dan alle continenten bij elkaar, is de Stille Oceaan het meest extreme dat een trekvogel kan tegenkomen. Toch zijn er diverse vogelsoorten die deze enorme watermassa bijna routinematig bedwingen.

De kloof tussen taal en wiskunde gedicht
Naar aanleiding van de nationale gedichtendag schrijven de wiskundebloggers over hun favoriete (wiskunde)gedichten.