Eos Blogs
Op Eos Blogs delen experts in geneeskunde, psychologie, technologie en veel andere vakgebieden hun ideeën, verwondering en standpunten over de wetenschap. De bloggers bieden je een unieke kijk achter de schermen van de wetenschap – alsof je mee in hun lab of op het veld stapt.
Interesse om zelf te bloggen? Mail ons.
Social distancing, zelfs in de ruimte
NASA verzamelt momenteel stalen van asteroïde Bennu vanop 335 miljoen kilometer afstand. De operatie wordt volledig autonoom uitgevoerd, zonder menselijke aanwezigheid op het terrein.
Geloof in verdrongen trauma’s en hervonden herinneringen: Hoe gevaarlijk is dat eigenlijk?
Dat we herinneringen aan traumatische ervaringen zoals seksueel misbruik onbewust kunnen verdringen, is een hardnekkige mythe. Zowel onder de algemene bevolking als onder therapeuten. Echter, geloof erin blijkt niet zonder gevolgen.
Zo ontstond de indrukwekkende windhoos boven Antwerpen
Maandagavond veroorzaakte een windhoos heel wat schade in Kapellen en Brasschaat. Windhozen zijn vrij zeldzame fenomenen in onze contreien, zeker tijdens de herfstperiode. Weer- en klimaatexpert Samuel Helsen legt uit hoe deze windhoos kon ontstaan.
Internet of Things: een brede blik op gezondheidszorg
Covid-19 heeft het pijnlijke tekort aan – en onderwaardering van – het zorgpersoneel in ons gezondheidsstelsel blootgelegd. Maar het aantal zieken zal in de volgende decennia enkel maar toenemen. Daarom moet er dringend gekeken worden naar oplossingen, zoals Internet of Things, die de gezondheidszorg betaalbaar en toegankelijk houden.
Storm Odette: een herinnering voor de toekomst
Storm Odette had in andere omstandigheden niet enkel voor opwaaiend zand en windstoten kunnen zorgen, maar ook voor overstromingen. Hoe ontstaan deze bij zo'n najaarsstorm en wat kan klimaatverandering daarmee doen?
Waarom we domme beslissingen nemen: de Linda-test
Mensen maken domme beslissingen. Gedragswetenschappers hebben er hun missie van gemaakt uit te vinden waarom we dat doen en hoe we dat kunnen voorkomen.
In de voetsporen van een nieuwe soort
Belgische onderzoekers van het Instituut voor Tropische Geneeskunde reconstrueerden hoe een nieuwe menselijke parasiet ontstond ten gevolge van klimaatopwarming. In deze blog schrijft onderzoeker Frederik Van den Broeck hoe ze te werk gingen.
Een hartaanval in miniatuur
Amerikaanse wetenschappers hebben mini-hartjes gekweekt uit stamcellen. De orgaantjes zullen gebruikt worden om onderzoek te doen naar hartaanvallen.
Stokventjesberen en piemels zijn goed voor het geheugen
Sommige mensen hebben een echt talent voor vertellen. Humor speelt daarbij een belangrijke rol: als iets grappig verteld wordt, kan je het makkelijker onthouden.