Eos Blogs
Op Eos Blogs delen experts in geneeskunde, psychologie, technologie en veel andere vakgebieden hun ideeën, verwondering en standpunten over de wetenschap. De bloggers bieden je een unieke kijk achter de schermen van de wetenschap – alsof je mee in hun lab of op het veld stapt.
Interesse om zelf te bloggen? Mail ons.
Tanker trotseert Arctische winter
Een nieuwe generatie van ijsversterkte LNG-tankers maakt de exploitatie van gigantische gasvelden in het Russische, Arctische gebied mogelijk. Dit heeft grote geopolitieke gevolgen en staat haaks op het Klimaatverdrag van Parijs, betoogt oceanograaf Jan Stel.
Hoe Saharastof het weer beïnvloedt
Gisteren bereikte een stofwolk met Saharazand onze contreien. De aanwezigheid van het Saharazand zorgde niet alleen voor prachtige taferelen, maar had ook tot gevolgd dat de zon veel moeite had om zich te laten zien en dat de lucht grijs-wit kleurde.
Vliegende auto's en stille helicopters
Vliegende auto’s zijn een onmisbaar aspect van elk sciencefictionverhaal, zowel oud als nieuw. Al sinds de jaren 1950 dromen we ervan om al vliegend naar ons werk getransporteerd te worden. Intussen staan we in onze technologie al een stuk verder. Wanneer mogen we de komst van vliegende auto’s verwelkomen?
Van barre winterkou naar vroege lente, is dat uitzonderlijk?
Vorige week vroor het de stenen uit de grond en hadden we te maken met een stevige winterprik. Dit weekend staat de lente voor de deur en mogen we temperaturen boven 15°C verwachten. Hoe komt het dat het weer nu zo abrupt omslaat en hoe uitzonderlijk is dat? Weer- en klimaatexpert Samuel Helsen legt het uit.
Misleidende voedingsclaims: ijzer
Voedingsclaims zijn overal in de supermarkt. Zelfs de babyvoeding kan niet zonder. En hoewel de arm der wet streng tracht op te treden tegen misleidende praktijken, lukt dit niet altijd. Vandaag hebben we het over ijzer-claims op ontbijtgranen.
Prinses Sjeherazade, het lievelingsgetal van Sheldon en hoe Cheryll Lychrel werd
Gelukkige palindroomdag! De datum van vandaag (12/02/2021) is een palindroomgetal, ook wel een Sjeherazadegetal genoemd naar de Perzische vertelster van de verhalen uit 1001 Nachten. Op deze 'palindroomdag' praten wiskundebloggers Rudi Penne en Paul Levrie je bij over die bijzondere getallen.
Wetenschap voor en door vrouwen: een insider story
Vrouwen en wetenschap, is dit in ons huidige maatschappij een goede match? Op basis van onze eigen ervaringen als vrouwelijke onderzoekers, trachten we op deze vraag een antwoord te vinden.
Wetenschap voor en door vrouwen is anno 2021 nog steeds ongelijk
Het wetenschappelijk onderzoek wordt bij uitstek als objectief aanzien. Toch is er sprake van genderongelijkheid in onderzoeksthema’s. Een historisch probleem, dat zich vandaag nog steeds laat voelen. Onderzoeksters Liesbeth Demuyser en Mart Sillen van het VIB-KU Leuven Center voor Microbiologie en UCLL, leggen de feiten op tafel.
‘Wel in mijn achtertuin’: het belang van burgerparticipatie in onderzoeksprojecten
In Vlaanderen groeit het besef dat wetenschapscommunicatie belangrijk is. Toch blijven ‘non-believers’, ‘ontkenners’ en het aantal anti-wetenschappelijke complottheorieën en misinformatiecampagnes welig tieren. Holle vaten klinken het luidst, of is er meer aan de hand?