Eos Blogs
Op Eos Blogs delen experts in geneeskunde, psychologie, technologie en veel andere vakgebieden hun ideeën, verwondering en standpunten over de wetenschap. De bloggers bieden je een unieke kijk achter de schermen van de wetenschap – alsof je mee in hun lab of op het veld stapt.
Interesse om zelf te bloggen? Mail ons.
Een pleidooi voor de herwaardering van wetenschapscommunicatie in tijden van crisis
Nog nooit eerder is het belang van wetenschapscommunicatie zo duidelijk gebleken als het voorbije jaar. Ondanks de goedbedoelde overvloed aan informatie lijken veel burgers zich niet meer te kunnen oriënteren in de mist van regels en redeneringen. Hoe kunnen we als onderzoekers leren uit onze fouten en werken naar een samenleving waar de wetenschap het pad naar de waarheid verlicht?
Stadsmuizen zijn innovatiever dan plattelandsmuizen
Onderzoek toont aan dat stadsmuizen meer aanleg hebben voor het ontwikkelen van nieuw, innovatief gedrag in vergelijking met plattelandsmuizen. Die vaardigheid is mogelijk de sleutel tot overleven in een wereld die gedomineerd wordt door de mens.
Weerman met een rekenmachine?
Weersvoorspellingen gebeuren vandaag de dag aan de hand van stevige computermodellen op supercomputers. Met enkele eenvoudige wiskunde technieken geraak je echter ook al ver.
Planten versus bacteriën: een haat-liefdeverhouding
Bacteriën zijn kleine maar complexe organismen. Ze kunnen zoveel meer dan aanvankelijk gedacht. Eén van hun vele mogelijkheden is het aangaan van interacties met planten. Hoe gaan deze twee totaal verschillende levensvormen met elkaar om en hoe kunnen ze ons helpen in onze zoektocht naar een meer duurzame landbouw?
Een jaar COVID-19: wat leerden we, en wat moeten we nog leren?
Een jaar geleden schreef ik een artikel over een mysterieuze uitbraak van pneumonie in de Chinese stad Wuhan. Die uitbraak bleek het begin van de COVID-19 pandemie.
Nieuwe inzichten in het wat en hoe van 'feeling blue' door stress en verstoorde darmbacteriën
Een ‘depressieve’ darmflora levert minder bouwstenen voor de productie van stoffen die essentieel zijn voor ons mentaal welzijn.
Een corona-les voor de jaren twintig
Volgens oceanoloog Jan Stel is de coronacrisis een voorproefje van wat ons te wachten staat in het komende decennium, waarin de klimaatverandering om krachtdadige oplossingen vraagt en een duurzaamheidstransitie.
Recept van de toekomst: mest, urine en microalgen. Klaar is uw (vee)voer!
Microalgen, van ongewilde gasten tot superorganismen. Van eutrofiëring tot broeikasgassen, microalgen lossen het wel op. Groeien we straks onze (dier)voeding op mest en urine?
Hoe kun je jezelf van gedachten doen veranderen?
Je openstellen voor de mogelijkheid dat je eerdere opvattingen verkeerd waren: het blijft een moeilijke opdracht. Zelfs voor een wetenschapper en filosoof. In een essay beschrijft Sylvia Wenmackers hoe ze jarenlang heeft geworsteld met de angst om genetisch door te geven aan haar nageslacht.