Eos Blogs
Op Eos Blogs delen experts in geneeskunde, psychologie, technologie en veel andere vakgebieden hun ideeën, verwondering en standpunten over de wetenschap. De bloggers bieden je een unieke kijk achter de schermen van de wetenschap – alsof je mee in hun lab of op het veld stapt.
Interesse om zelf te bloggen? Mail ons.

Palmolie-ontbossing achter een masker
Eén van de hot topics van vandaag. We horen gemengde dingen over palmolie. Is het verduurzaamd of helemaal niet duurzaam? Is het een economische drijver of een aanzet tot geweld? Is er een alternatief?

Hoog tijd dat onderzoekers afstappen van de man als ‘standaardmens’
'Het slaat nergens op om mannen te gebruiken voor onderzoek naar medicijnen voor vrouwen', schrijft hoogleraar psychologie Liisa Galea op de website van Vice. 'En het is ook nogal gevaarlijk'.

Over coureurs, brouwers en heksen
Inderdaad, we zien de Tour de France 2019 als een aanleiding om over wiskunde te praten.

'Bevallen een unieke, gelukzalige ervaring? Laat me niet lachen!'
Wat als … vrouwen geen kinderen zouden baren, maar een ei zouden leggen? Het zou vrouwen veel angst en stress besparen, meent Liesbeth Gijsel, hoofdredacteur van Eos Psyche&Brein. Het nieuwste nummer besteedt aandacht aan tokofobie, of extreme angst om te bevallen.

Bestaat er een remedie tegen het witte-neus-syndroom?
Amerikaanse vleermuizen sterven massaal aan het witte-neus-syndroom. Maar een nieuwe therapie biedt hoop.

Waarom wetenschap dringend transparanter moet worden
Volgens de Vlaamse wetenschapsbarometer is het vertrouwen in de wetenschap nog nooit zo groot geweest. Toch zijn er vanuit de publieke opinie nog altijd twijfels over de veiligheid van onder meer vaccins en GMO's. Een transparanter beleid inzake wetenschapscommunicatie kan hier mogelijks een oplossing bieden.

Hier komt de recordhitte vandaan
Donderdag wordt wellicht de warmste dag in België sinds de eerste metingen. Wat is de oorzaak van die hitte, en heeft de klimaatverandering er iets mee te maken?

Wat kankeronderzoekers kunnen leren van herten
Sommige hertachtigen kunnen in een razendsnel tempo kolossale geweien laten aangroeien. De genen die daarvoor verantwoordelijk zijn, zijn gelinkt aan kankertumors.
Antibioticumbehandelingen hebben dringend nood aan een make-over
Als we antibiotica nemen, gaan we er van uit dat dit pilletje alle slechte bacteriën in ons lichaam uitroeit. Maar is dit wel zo?