Eos Blogs
Op Eos Blogs delen experts in geneeskunde, psychologie, technologie en veel andere vakgebieden hun ideeën, verwondering en standpunten over de wetenschap. De bloggers bieden je een unieke kijk achter de schermen van de wetenschap – alsof je mee in hun lab of op het veld stapt.
Interesse om zelf te bloggen? Mail ons.
Nature or not, that's the question
Waar ligt de grens tussen natuur en cultuur? Iedereen heeft daarover zijn eigen bedenkingen. Ecologen van de Universiteit Antwerpen en Luik willen graag weten wat jij wel en niet als natuur beschouwt.
Waarom mensen narcistisch zijn en dieren niet (en wat we daaruit kunnen leren in een crisissituatie)
Waar komt de menselijke fascinatie voor het spiegelbeeld vandaan? Mattias Desmet, professor Klinische Psychologie aan de Universiteit Gent, ontleedt en analyseert de rol van narcisme in onze samenleving, óók in tijden van crisis.
Hoe de samenstelling van je fruitschaal het rijpingsproces beïnvloedt
Alom frustratie als je fruitmand van de éne op de andere dag verandert in een onaantrekkelijke hoop overrijpe vruchten! Had je dit kunnen voorkomen? Misschien wel, als je de schuldige vroeger gevonden had! Alles draait om het gas 'ethyleen'.
Hoe de straalstroom ons weer beïnvloedt
Voor vele Vlamingen zal het begrip ‘straalstroom’ meteen een belletje doen rinkelen. Het weerfenomeen werd voor het eerst geïntroduceerd door voormalig VRT-weerman Armand Pien en is vandaag de dag nog steeds een bekend begrip in de volksmond. Ook binnen de meteorologie is de straalstroom nog steeds een veelgebruikt concept. De ligging van de straalstroom heeft immers een belangrijke invloed op ons weerbeeld.
Een genetische schakelaar tegen obesitas?
Beweging blijkt onvoldoende in trek als tegengif bij obesitas, dus kunnen we maar beter op zoek naar alternatieve oplossingen. Waarom niet spelen met het DNA?
Hoe kunnen wij samen, burgers, politici en bedrijven, de klimaatdoelstellingen halen?
VUB-professoren Willy Baeyens en Hubert Rahier werkten het voorbije jaar aan een krachtige en concrete blogreeks over groene energie. Hier brengen ze de kers op de taart: zes onmisbare pijlers én een boodschap aan bedrijven, burgers en politici.
Vaccinaties: werking en nut
Vaccinaties vormen één van de meest efficiënte en veilige methoden om ons te behoeden voor ernstige infecties. In dit artikel wordt een summier overzicht aangeboden omtrent de werking van een vaccin en het belang van groepsimmuniteit.
Hoe beïnvloedt de coronacrisis ons existentieel welbevinden?
Door de coronacrisis komen existentiële thema’s meer op de voorgrond. Kan de crisis ook leiden tot positieve verandering? Een nieuwe studie van de VUB onderzoekt ons existentieel welbevinden tijdens de pandemie.
De gulden snede: een verhaal van wiskunde en esthetiek
Walter Van Rensbergen is astrofysicus aan de VUB. Hij bestudeert niet alleen de sterren, maar bevindt er zich ook midden in: asteroïde 24679 werd namelijk naar hem genoemd. In zijn laatste blog doet hij de 'gulden snede' uit de doeken: een wiskundige verhouding die als heel harmonieus wordt ervaren in de architectuur en kunst.