Eos Blogs
Op Eos Blogs delen experts in geneeskunde, psychologie, technologie en veel andere vakgebieden hun ideeën, verwondering en standpunten over de wetenschap. De bloggers bieden je een unieke kijk achter de schermen van de wetenschap – alsof je mee in hun lab of op het veld stapt.
Interesse om zelf te bloggen? Mail ons.

Recept van de toekomst: mest, urine en microalgen. Klaar is uw (vee)voer!
Microalgen, van ongewilde gasten tot superorganismen. Van eutrofiëring tot broeikasgassen, microalgen lossen het wel op. Groeien we straks onze (dier)voeding op mest en urine?

Hoe kun je jezelf van gedachten doen veranderen?
Je openstellen voor de mogelijkheid dat je eerdere opvattingen verkeerd waren: het blijft een moeilijke opdracht. Zelfs voor een wetenschapper en filosoof. In een essay beschrijft Sylvia Wenmackers hoe ze jarenlang heeft geworsteld met de angst om genetisch door te geven aan haar nageslacht.

Kennen we het volledige menselijke DNA?
In het jaar 2000 werd aangekondigd dat het volledige humane DNA bepaald was. Maar was dat wel zo? De nieuwste biotechnologie en bioinformatica technieken zetten twintig jaar later de gebrekken van het meest ambitieuze project in de biologie recht.

Pret in een pandemiejaar
Het was natuurlijk een klotejaar, maar de wetenschap deed wetenschapswatcher Hetty Helsmoortel ook vaak glimlachen. En dus presenteert ze je met veel plezier: het jaar in wetenschappelijke faits divers.

Hoe robuust is ons “volwassen” gangpatroon?
Na onze kindertijd ontwikkelen we een gangpatroon dat bestand is tegen verstoringen. Een gezonde jongvolwassene kan zonder al te veel problemen, en zonder te vallen, een ijzig voetpad in slechte staat bewandelen. Voor een 80-jarige gezonde persoon wordt dit al een pak uitdagender.

Dansen als therapie tegen vermoeidheid bij multiple sclerose
Dansen blijkt niet alleen erg leuk te zijn, het blijkt ook een goede therapie voor Multiple Sclerose (MS)-gerelateerde vermoeidheid. Dit onderzocht Dr. Fanny van Geel, kinesitherapeute, tijdens haar doctoraat aan de UHasselt, in samenwerking met Move To Sport.

Hoe worden coronavaccins geproduceerd?
Vlogger Jacotte spreekt met Eline Dekeyster van Janssen Vaccines, een van de farmabedrijven die werken aan een coronavaccin. Zij legt uit hoe een vaccin precies gemaakt en getest wordt.

‘Ik krijg vaak te horen dat ik overdrijf’
‘What are you PMSing about?’ is een uitspraak die Engelstaligen weleens gebruiken wanneer een vrouw vlak voor haar menstruatie stemmingswisselingen ervaart en te kampen krijgt met hevige emoties. Maar wat is het premenstrueel syndroom (PMS) nu echt? En wat weten we tot nu toe over menstruele klachten?

Meten is weten: hoe we vroeger al zoveel wisten over de wereld
De zoekende mens heeft altijd alles wat aan zijn neus voorbijkwam gemeten om tot een beter begrip te komen van de natuur. Meten is weten. In deze bijdrage leidt astrofysicus Walter Van Rensbergen je langs een handvol fundamentele waarnemingen die beetje bij beetje de visie van de mens op de natuur hebben gevormd. Deel 1: het zonnestelsel.