Eos Blogs
Op Eos Blogs delen experts in geneeskunde, psychologie, technologie en veel andere vakgebieden hun ideeën, verwondering en standpunten over de wetenschap. De bloggers bieden je een unieke kijk achter de schermen van de wetenschap – alsof je mee in hun lab of op het veld stapt.
Interesse om zelf te bloggen? Mail ons.
In de voetsporen van een nieuwe soort
Belgische onderzoekers van het Instituut voor Tropische Geneeskunde reconstrueerden hoe een nieuwe menselijke parasiet ontstond ten gevolge van klimaatopwarming. In deze blog schrijft onderzoeker Frederik Van den Broeck hoe ze te werk gingen.
Een hartaanval in miniatuur
Amerikaanse wetenschappers hebben mini-hartjes gekweekt uit stamcellen. De orgaantjes zullen gebruikt worden om onderzoek te doen naar hartaanvallen.
Stokventjesberen en piemels zijn goed voor het geheugen
Sommige mensen hebben een echt talent voor vertellen. Humor speelt daarbij een belangrijke rol: als iets grappig verteld wordt, kan je het makkelijker onthouden.
Historische Pandemieën en Hedendaagse Misconcepties: ‘Make-Up of the City’
Voor velen lijken de hedendaagse quarantainemaatregelen opgelegd door de regering nieuw en onvergelijkbaar. Binnen blijven, afstand houden van vrienden van geliefden en zelfs vreemden op straat, boodschappen vooraf plannen als een militaire operatie, voortdurend op onze hoede zijn voor onze omgeving: het is slopend en zeker niet wat we gewoon zijn te doen. De opvatting dat deze maatregelen een nieuw, hedendaags verschijnsel zijn is echter verkeerd.
Hond leert 'praten' met hulp van logopedist en wordt YouTube-hit
Enkele maanden geleden ontdekte ik door stom toeval een filmpje op YouTube. Via dat filmpje leerde ik Stella kennen, een hond die met de steun van haar baasje Christina Hunger onze taal leert gebruiken om zichzelf uit te drukken. Ondertussen volg ik hun vorderingen op het Instagram-account @hunger4words.
Drie vragen en antwoorden over de tropische nazomer
De meteorologische herfst is al op 1 september begonnen, maar daar zullen we de komende dagen weinig van merken. Klimaatwetenschapper en weerexpert Samuel Helsen legt uit waar de hoge temperaturen vandaan komen en hoe uitzonderlijk ze zijn.
Een expert is geen wetenschapper
Expertise wordt vaak gelijkgesteld met wetenschap. Dat miskent de eigenheid van expertise. Vijf verschillen tussen wetenschap en expertise worden hier verkend.
Olifanten voorkomen bodemuitputting in Afrikaanse savanne
Biologe Judith Sitters brengt haar veldwerk in de Afrikaanse Savanne in beeld. Ze vertelt over de helse herrie die de klipdassen konden maken ’s nachts, tot de olifanten die graag een potje mee wilden voetballen. Oh, en de luipaard die blijkbaar vaak genoeg op haar hardlooprondje passeerde…
Katholiek ‘voortschrijdend inzicht’ over Stevin
In het Stadsarchief van Brugge is de tentoonstelling over Simon Stevin gestart. Wiskundige Dirk Huylebrouck plaatst enkele politieke bedenkingen bij die expositie.