Eos Blogs
Op Eos Blogs delen experts in geneeskunde, psychologie, technologie en veel andere vakgebieden hun ideeën, verwondering en standpunten over de wetenschap. De bloggers bieden je een unieke kijk achter de schermen van de wetenschap – alsof je mee in hun lab of op het veld stapt.
Interesse om zelf te bloggen? Mail ons.

Zijn je ideeën over chronische lage rugpijn wel correct?
Ongeveer 1 op de 5 Belgen ouder dan 15 jaar kampt met chronische lage rugpijn. Over hoe de pijn te verlichten bestaan heel wat misverstanden. Pijnexpert Anneleen Malfliet (VUB) overloopt de meest voorkomende.

Op zoek naar je eigen identiteit door het schoonheidsideaal na te streven
Jongeren die identiteitsverwarring ervaren, zijn mogelijks gevoeliger voor het internaliseren van schoonheidsidealen.

De vele levens van een peuk
Sigarettenpeuken prijken al jaren bovenaan in de top tien van het strandafval. Ze breken af tot nanoplasticvezels en belanden zo op ons bord. Oceanoloog Jan Stel pleit voor een opruimbelasting.

De Stradivarius mag op welverdiend pensioen
De meeste violisten zullen je vertellen dat er geen enkele viool zo goed klinkt als een Stradivarius. Maar is de Stradivarius van vandaag nog wel een Stradivarius? Dat vraagt vioolexpert Tim Duerinck zich af.

Hoe lezen wetenschappers wat er in DNA staat geschreven?
DNA is een fantastische molecule. Al 5 jaar werk ik dag in dag uit met DNA en toch ben ik regelmatig nog verbaasd door de schat aan informatie die er in kan worden opgeslagen.

Synthetische biologie is een keuze
Synthetische biologie wordt vaak voorgesteld als de volgende noodzakelijke stap in de biologie. Men vergeet dan dat er fundamentele sociale en politieke keuzes gemaakt moeten worden om zo'n discipline mogelijk te maken.

Zijn wij alleen in de kosmos? – deel 4: De tocht is moeilijk, de ruimtegidsen ervaren
In dit vierde deel vertellen ruimtegidsen Drake en Kardashev over exobeschavingen. Hoeveel zouden er zijn? En hoe zouden ze zich ontwikkelen?

De droeve blik van de gorilla
Dieren zijn sterker en sneller dan wij. Toch is de mens alleenheerser over de wereld. Dat hebben we te danken aan twee eigenschappen van ons denkvermogen.

Niet-gelovig en diepreligieus
Over kosmische spiritualiteit bij natuurwetenschappers.