Eos Blogs
Op Eos Blogs delen experts in geneeskunde, psychologie, technologie en veel andere vakgebieden hun ideeën, verwondering en standpunten over de wetenschap. De bloggers bieden je een unieke kijk achter de schermen van de wetenschap – alsof je mee in hun lab of op het veld stapt.
Interesse om zelf te bloggen? Mail ons.
De bijzondere geschiedenis van het vaccin
In onze zoektocht naar de oorsprong van het vaccin reizen we van het oude Athene naar het Middeleeuwse China, maken we een tussenstop in het Ottomaanse rijk, leren we vervolgens een Engelse arts en een melkmeisje kennen, en duiken we het laboratorium van een Franse microbioloog in.
Kunnen sportapps ons gezond houden in tijden van covid-19?
De quarantainemaatregelen zijn noodzakelijk en zullen mogelijks nog even aanhouden. Ondertussen worden in deze periode, waarin we minder mobiel zijn, allerlei applicaties, platformen, enz. gepromoot die ons fit en gezond trachten te houden. In hoeverre slagen deze tools daarin?
Zo werkt de wetenschap tegen het coronavirus
We hoeven je vast niet meer te vertellen wat je zelf kan doen om de verspreiding van het coronavirus te stoppen. Maar terwijl jij ongetwijfeld je uiterste best doet om je handen grondig te wassen, in een boogje rond je buren te joggen en de boodschappen voor je oma aan haar voordeur te hangen, bijten wetenschappers zich overal ter wereld vast in het virus. Wat hebben zij in petto tegen dit hoogst onaangename beestje?
'Gender is geen honderd-procent-verhaal'
Blogger Hannelore heeft zelf nooit in de knoop gelegen met haar gender. Toen ze het concept leerde kennen, riep dat wel veel vragen op.
Vaststelling: de meeste mensen deugen
Ook ik zit al een tijdje in quasi-lockdown. Gelukkig zie ik dat de nieuwe situatie heel wat solidariteit teweegbrengt.
Eens psychopaat, altijd psychopaat?
Marc Dutroux heeft een nieuw psychiatrisch onderzoek gevraagd in de hoop om vrij te komen. Kunnen psychopaten hun leven beteren of moeten we hen levenslang opsluiten?
Praten over de coronacrisis: oorlog, straf of ramp?
De coronacrisis heeft ons ontegensprekelijk op onbekend terrein gebracht. Om te begrijpen wat ons overkomt, grijpen we daarom vanzelf terug naar bekendere situaties. En dat is niet zonder gevolgen, want onze vergelijkingen bepalen mee onze beslissingen.
Medische vooruitgang in tijden van pseudowetenschap
Na het succes van vaccinaties tegen ziekten als mazelen en difterie, blijven wetenschappers zich inzetten voor de ontwikkeling en verbetering van vaccins. Maar dat valt niet mee in een tijdperk waarin medische vooruitgang steeds vaker in vraag wordt gesteld.
Een jihad van tolerantie: hoe de aanslagen onze attitudes niet veranderden
Psycholoog Jasper Van Assche (Universiteit Gent) onderzocht wat de aanslagen in Parijs en Brussel deden met onze mening over mensen van een andere origine.