Eos Blogs
Op Eos Blogs delen experts in geneeskunde, psychologie, technologie en veel andere vakgebieden hun ideeën, verwondering en standpunten over de wetenschap. De bloggers bieden je een unieke kijk achter de schermen van de wetenschap – alsof je mee in hun lab of op het veld stapt.
Interesse om zelf te bloggen? Mail ons.
Waarom gen-editing als muziek in de oren van kwekers zou kunnen klinken
De beschikbaarheid van verbeterd plantgoed voor boeren wordt belemmerd door lange wachttijden omdat veredelingsprocessen over het algemeen langdurig zijn. Naarmate de wereldbevolking blijft toenemen, neemt de behoefte aan een voedselveilige planeet nog meer toe. Een gen-editing systeem zou de ontwikkeling van planten met een verhoogd aanpassingsvermogen helpen versnellen.
Een groeiende bevolking voeden in een snel veranderende milieu
Als we tegen 2050 9,7 miljard mensen willen voeden, moeten we snel handelen. Genetisch gemodificeerde gewassen kunnen een oplossing bieden. Tenminste, als de publieke opinie aan de kant van de wetenschap staat.
Wat willen we eigenlijk van robots?
Als wetenschapsantropoloog observeert Massimiliano Simons een aantal robotici in Darmstadt om te achterhalen wat robots ons kunnen vertellen over de mens.
‘De klimaatcrisis gaat meer over mensen dan over wat dan ook’
Wetenschappers Moritz Gallei en David De Pue interviewen voor Eos Blogs hun helden. Dit keer spraken ze met Valerie Trouet, een Belgische bio-ingenieur die als hoogleraar is verbonden aan het Laboratory of Tree-Ring Research van de University of Arizona in Tucson. Trouet schreef een boek (Wat bomen ons vertellen) over wat jaarringen ons kunnen leren over de menselijke geschiedenis en het klimaat.
Doof het licht voor meer dier- en sterplezier
In de kortste dagen van het jaar groeit onze hang naar kunstlicht. Heel gezellig, maar al dat licht heeft nefaste gevolgen voor de biodiversiteit en de astronomie.
Schuddende schedels en slakkenhuizen: waarom we toch nog kunnen horen als we onze oren dichtstoppen
Op jonge leeftijd verloor componist Von Beethoven zijn gehoor. Om toch te kunnen blijven componeren, zocht hij actief naar alternatieven. Hij vond een oplossing: slim gebruikmaken van 'botgeleiding'. Hoe werkt dat juist?
Op elk potje past een robot(je)
Killerrobots op zoek naar werelddominantie, het blijft een populair thema in boeken en films. Gelukkig zijn robots in “de echte wereld” vredelievender: ze verlichten ons werken of redden zelfs ons leven.
Hoe overgewicht op de gezondheidszorg weegt
Overgewicht is niet alleen slecht voor onze gezondheid, het kost de maatschappij ook veel geld. Jaarlijks verliest de Belgische overheid minstens 4,5 miljard euro door de directe en indirecte kosten die gelinkt zijn aan overgewicht en zwaarlijvigheid.
Hoe plagen genen stelen om plantengif te neutraliseren
Sommige insecten en mijten stelen genen van andere organismen om zichzelf immuun te maken voor plantengif. Een inzicht in dit evolutionaire trucje zou een meer duurzame gewasbescherming kunnen opleveren.