Eos Blogs

Leren is een marathon, geen sprint: Hoe begin je aan levenslang leren?

Werken wordt vandaag gekenmerkt door voortdurende veranderingen; nieuwe technologische snufjes, nieuwe verantwoordelijkheden en nieuwe jobs. Toch blijkt dat slechts 1 op 5 van de Vlamingen de nood voelt om te blijven bijleren. Levenslang leren is dus moeilijker dan het op het eerste gezicht lijkt. Hoe schiet je uit de startblokken en hoe blijf je lopen?

Wanneer heb jij voor het laatst een opleiding gevolgd? 4 op 5 Vlamingen moet bekennen dat het langer dan één jaar geleden is. Hiermee blijven we achter op de rest van Europa. Het is dan ook gemakkelijk om het belang van levenslang leren te herkennen, maar er daadwerkelijk werk van maken is een uitdaging. Met deze vijf stappen neem je het leerproces zelf in handen en groei je uit tot een ware marathonloper.


Stap 1: Identificeer je groeimogelijkheden

Het begint allemaal met weten wat je wilt leren. Er bestaan verschillende manieren om je sterktes, zwaktes en groeimogelijkheden vast te stellen. Gebruik bijvoorbeeld de competentiechecker van VDAB om te bepalen of je vaardigheden up-to-date zijn voor je functie. Een andere goede tool die je overal kan toepassen is de SWOT-analyse waarbij je jouw sterktes, zwaktes, opportuniteiten en bedreigingen in kaart brengt. Denk ook terug aan evaluatiemomenten of feedback van je collega’s. Misschien ontdek je dat je time management beter kan of dat je sociale vaardigheden moeten bijgespijkerd worden. Gouden tip: Je hoeft niet altijd te focussen op je zwaktes. Je verder verdiepen in één van je positieve punten is eveneens waardevol! Komen je collega’s nu al bij jou als ze vragen hebben over de software op hun computer? Misschien is dit je kans om hier verder in uit te blinken.

Stap 2: Bereid je voor

Een marathon lopen, doe je stap voor stap. Probeer dus niet te veel ineens aan te pakken. Als je bijvoorbeeld socialer wil worden, start dan klein. Afhankelijk van je situatie kan je focussen op het vaker aangaan van gesprekken of het stellen van meer vragen. Of misschien wil je juist beter leren luisteren. Inspiratie voor kleine stappen kan je online, in boeken, maar ook in podcasts vinden! Vat je doel ook samen als een SMART doel, dus specifiek, meetbaar, acceptabel, realistisch en tijdsgebonden. In plaats van te zeggen dat je minder wil uitstellen kan je het doel stellen om de eerste twee uur van elke werkdag te wijden aan je meest dringende taak.

Stap 3: Tijd voor actie

Ga ervoor! Zet de eerste stappen en neem deel aan leeractiviteiten die je groeimogelijkheden ondersteunen. Neem zeker een kijkje op het levenslang leren netwerk van de KU Leuven of bij de opleidingen van de VDAB. Je kan ook zelf aan de slag gaan met podcasts, boeken of YouTube video’s.

Stap 4: Monitor je leerproces

Stel jezelf regelmatig de vraag: waar sta ik en waar is mijn SMART doel. Boek ik vooruitgang? Moet je een versnelling hoger schakelen? Probeer regelmatig te evalueren of je tijdsinschatting nog haalbaar is.

Stap 5: Reflecteer

Is je tijdsinschatting verlopen of heb je je doel al behaald. Dan is het tijd om achterom te kijken en vooruit te plannen. Gedurende deze vijf stappen leer je natuurlijk nieuwe dingen, maar je leert ook over jezelf en het leerproces. Was het proces plezierig, leerzaam en interessant? Was je doel haalbaar, nuttig en specifiek genoeg? Reflecteer hierover en denk na over hoe je verder wil gaan. Wat zou je de volgende keer anders doen? Wellicht heb je zelfs al inspiratie voor je volgende groeimogelijkheid.

En daarmee is het plan rond, maar natuurlijk niet echt want, zoals eerder gezegd, leren is een marathon en geen sprint. Blijf regelmatig nieuwe dingen leren, of het nu gaat om het leren van specifieke vaardigheden die relevant zijn voor je werk of het ontwikkelen van 'soft skills' zoals creativiteit en time management. Vergeet ook niet om regelmatig te schitteren in je sterke punten en niet alleen te focussen op je zwaktes.

Dus, ben jij klaar voor de start? Laat het startschot klinken en ontdek de eindeloze mogelijkheden van levenslang leren!

Levenslang leren (opleidingsdeelname). (2023, 9 mei).