Eos Blogs
Op Eos Blogs delen experts in geneeskunde, psychologie, technologie en veel andere vakgebieden hun ideeën, verwondering en standpunten over de wetenschap. De bloggers bieden je een unieke kijk achter de schermen van de wetenschap – alsof je mee in hun lab of op het veld stapt.
Interesse om zelf te bloggen? Mail ons.
Studentensatelliet mag de lucht in
De kleine satelliet die leerlingen van het Gentse Sint-Barbaracollege bouwden wordt binnenkort gelanceerd.
Sprookjeswetenschap of wetenschapssprookje?
Er was eens, heel lang geleden - 14 dagen om precies te zijn - een conferentie in het anders zo rustige stadje Hasselt. Daar kwamen, naar jaarlijkse gewoonte, van heinde en verre onderzoekers bijeen om drie dagen lang hun mooiste, kleurrijkste en grootste diamanten ten toon te spreiden en te eren.
Ook foto's kunnen fake news zijn
Wiskundeprofessor Ann Dooms (VUB) buigt zich in een nieuwe rubriek in Eos elke maand over een bijzonder beeld. Een Photoshop, een opname die geframed is, een beeld dat bedoeld is om feiten te verdraaien.
Seks verkoopt (net als apengenitaliën)
Ook resusapen laten zich verleiden door seksueel getinte reclame. Ze hebben meer vertrouwen in merken en logo's die gelinkt worden aan status en seks.
Schoon water
We vinden het normaal dat er perfect drinkbaar water uit de kraan komt, maar dat is het niet. Enkel een grondige zuivering vooraf garandeert voldoende kwaliteit.
Archeologienota's in Vlaanderen
Sinds 2016 verplicht de Vlaamse overheid bouwheren om een archeologisch vooronderzoek te bestellen voordat ze bepaalde terreinen bewerken. Was die regelgeving een goede zaak voor archeologen?
Schoolse betrokkenheid, klasgenoten en de leerkracht: Hoe beïnvloeden ze elkaar?
Hoe komt het dat sommige kinderen een grote betrokkenheid tonen voor schools werk en anderen niet? In deze blog bekijk ik hoe schoolse betrokkenheid, aanvaarding door klasgenoten en steun van de leerkracht elkaar kunnen beïnvloeden doorheen het 4e, 5e en 6e leerjaar.
Pi-day is upon us
Het is vandaag 14 maart.
Podcast: Hoe machtig waren middeleeuwse vrouwen?
Els De Paermentier schetst het bewogen levensverhaal van Johanna van Constantinopel, een gravin die ondanks beknottende en noodlottige omstandigheden haar stempel op de geschiedenis wist te drukken.