Gezondheid

'Nieuwe homeopathie-wet duwt ons vele jaren terug in de tijd'
Homeopathie beoefenen zal in de toekomst alleen nog kunnen door artsen, tandartsen en vroedvrouwen, en dat enkel als aanvulling op hun zorgberoep. 'Dit koninklijk besluit duwt ons vele jaren terug in de tijd', aldus homeopaat Hilde Vanthuyne tijdens ons Grijze Cellen-debat over alternatieve geneeswijzen.

De barbaarse dodelijke injectie
Voor een ter dood veroordeelde in Oklahoma (VS) werd de pijnloos geachte dodelijke injectie vorige week een ware lijdensweg. Wat doet het gif met je lichaam? En is een injectie met gif eigenlijk wel de meest humane manier om iemand te doden?

Defect eiwit vergroot schadelijk effect van milieuvervuiling
Mensen bij wie het transporteiwit BCRP minder goed werkt, zijn gevoeliger voor milieuvervuilende stoffen.

Makakenhart opgelapt met menselijke stamcellen
Wetenschappers zijn erin geslaagd om menselijke embryonale stamcellen in te planten bij makaken met een beschadigd hart.

Het geheime recept van superbejaarden
Rond hun tachtigste krijgen veel mensen kanker, iets aan het hart of ze worden dement. Toch zijn er evengoed bejaarden die hun leven lang ‘jong’ blijven. Als de wetenschap achterhaalt hoe ze daarin slagen, krijgen gewone stervelingen misschien ook een topfitte oude dag.

Beloftevol middel tegen migraine
De resultaten van twee (toegegeven, beperkte) klinische studies naar een preventiemiddel tegen migraine zijn hoopvol: de nieuwe medicijnen verminderen het risico op migraine met 66 procent.

Vagina uit het lab
Mexicaanse artsen hebben bij vier jonge vrouwen een in het laboratorium geweekte vagina succesvol geïmplanteerd. Een doorbraak binnen de regeneratieve geneeskunde.

Zo herkennen eicel en zaadcel elkaar
Britse wetenschappers identificeren de 'antenne' waarmee eicel en zaadcel elkaar herkennen.

Griepremmer Tamiflu werkt niet
De griepremmer oseltamivir (merknaam Tamiflu) beschermt niet tegen ernstige complicaties van de griep, zoals longontsteking, en remt de verspreiding van het griepvirus niet af.

Parasiet knabbelt aan levende cellen
Een parasiet die aan de basis ligt van een levensbedreigende diarreeziekte eet van levende darmcellen, maar verliest zijn interesse wanneer de cellen sterven.

Speeksel en adem sturen astmabehandeling
Het is al in een vroeg stadium mogelijk te bepalen welke astmapatiëntjes ondanks medicatie een groter risico lopen op ernstige klachten.

Ebola: is er een vaccin in het vizier?
Ebola blijft slachtoffers maken in Afrika. Een geneesmiddel is er niet. Een vaccin evenmin. Gebeurt er nog iets aan het wetenschappelijk front om het virus in de kiem te smoren?

Veelbelovende nieuwe behandeling oogaandoening
Bij leeftijdsgebonden maculadegeneratie kan de groei van bloedvaten onder het netvlies eenvoudig worden geremd.

5.000 kilometer in 80 dagen
Poolreiziger Dixie Dansercoer staat aan de vooravond van een nieuwe wereldrecordpoging.

Antirookwetgeving werkt
Antirookmaatregelen hebben een positief effect op de gezondheid van kinderen: minder vroeggeboortes en minder astma-aanvallen.

Hoe gezond is eigen kweek?
Groenten uit tuinen bij de snelweg of naast het spoor kunnen zware metalen bevatten. In de stad blijkt lood een boosdoener te zijn.

Schilderijen tonen luchtvervuiling
Bekende schilders brachten de samenstelling van de atmosfeer van hun tijd in beeld.

Waarom Afrikanen minder voetklachten hebben
De drukverdeling onder Afrikaanse voeten komt overeen met de steun die een steunzool geeft.