Tropisch Instituut onderzoekt bloed ebola-overlevers

23 oktober 2014 door Eos-redactie

Het Instituut voor Tropische Geneeskunde in Antwerpen gaat een internationaal onderzoek leiden naar een remedie tegen ebola op basis van antistoffen in het bloed van ebola-overlevenden.

Het onderzoek is een van de vijf gefinancierde projecten in een versnelde noodprocedure van de Europese Commissie. Tijdens een vergadering van de Wereldgezondheidsorganisatie (WGO) in september werd aangedrongen op een dringende evaluatie van de behandeling met bloed van herstelde patiënten. De WGO ziet het als een van de meest belovende strategieën. In de huidige uitbraak zijn er steeds meer overlevenden die bloed kunnen geven.

'Bloed- en plasmatherapie is een medische procedure met een lange geschiedenis die veilig wordt toegepast in andere besmettelijke ziekten. We willen weten of deze aanpak werkt tegen ebola, of het veilig is en of het toegepast kan worden om het aantal doden in de huidige uitbraak te verminderen,' aldus projectleider Johan van Griensven op de website van het ITG. 'De angst voor ebola zou kunnen verminderen als overlevenden bijdragen om de epidemie in te dammen door bloed te geven. Herstelde patiënten zouden ook beter in de gemeenschap geaccepteerd worden.'