Balans tien jaar medicinale cannabis

23 april 2013 door Eos-redactie

Tien jaar nadat medicinale cannabis in Nederland voor het eerst mocht worden voorgeschreven, is de verspreiding en consumptie ervan in kaart gebracht.

Tien jaar nadat medicinale cannabis in Nederland voor het eerst mocht worden voorgeschreven, is de verspreiding en consumptie ervan in kaart gebracht.

In België is het gebruik van cannabis als medicijn niet toegelaten, tenzij in het kader van wetenschappelijk onderzoek, uitgevoerd door een universitair ziekenhuis of een erkende pijnkliniek. In Nederland is dat anders. Daar besliste toenmalig minister van volksgezondheid Els Borst in 2003 al dat artsen cannabis voor medicinaal gebruik mochten voorschrijven.

Nu, tien jaar later, onderzochten farmaco-epidemiologen van de universiteit van Utrecht de verspreiding en de consumptie ervan. Uit de resultaten blijkt dat in Nederland ongeveer 5000 mensen ooit al medicinale cannabis kregen voorgeschreven, maar meestal pas als laatste redmiddel nadat gangbare medicijnen al werden geprobeerd maar tekortschoten bij patiënten die chronisch en langdurig ziek zijn. Verder komt naar voor dat patiënten gemiddeld 0,7 gram per dag gebruiken, verdeeld over meerdere porties, en dat gedurende gemiddeld 250 dagen.

De cannabis wordt zelden gerookt, omdat dat slecht is voor de gezondheid, maar eerder verwerkt in een verdamper of in thee. De meeste patiënten krijgen medicinale cannabis voorgeschreven om chronische pijn te verlichten van zenuwaandoeningen, MS, kanker en aids. Naast het bestrijden van pijn, bevordert cannabis de eetlust, vermindert het de misselijkheid en verbetert het de slaap van patiënten.