Nu in Psyche&Brein

Trippen bij de therapeut

Psyche&Brein-hoofdredacteur Liesbeth Gijsel vindt middelen waar geen inspectie aan te pas komt te spannend. Haar persoonlijke ervaringen met drugs zijn dan ook zo goed als onbestaande. Maar wat als drugs legaal zouden zijn voor bepaalde toepassingen?

Ik woon in ‘drugsstad’ Antwerpen, maar mijn persoonlijke ervaringen met drugs zijn zo goed als onbestaande. Ik hou graag controle. Middelen gebruiken waar geen voedsel- of andere inspectie aan te pas komt, vind ik te spannend. Maar wat als drugs legaal zouden zijn voor bepaalde toepassingen?

Dan vervalt het verschil tussen drugs en medicijnen. Cannabis is een mooi voorbeeld. In legale plantages wordt de plant gekweekt als ingrediënt van medicatie. Bij ons zijn inmiddels twee medicijnen op de markt: een tegen epilepsie en een tegen spierspasmen bij multiple sclerose. Het gebruik bij andere aandoeningen wordt volop onderzocht.

Een andere drug op het randje van de doorbraak is MDMA – beter bekend als xtc. De partydrug doet het goed in wetenschappelijke experimenten naar posttraumatische stressstoornis (PTSS). MDMA in combinatie met klassieke traumatherapie geeft die therapie meer kans op slagen, doordat patiënten zich meer openstellen. De Amerikaanse Food and Drug Administration (FDA) gaf MDMA in 2017 al het etiket ‘doorbraaktherapie’.

En dan zijn er nog paddo’s en truffels. Psilocybine – de psychoactieve stof in die middelen – lijkt goed te helpen bij hardnekkige depressies. Drugs nemen is uiteraard niet zonder risico, maar ook medicijnen hebben vaak – en soms dodelijke – bijwerkingen. Goed idee dus, om drugs toe te laten als medicijn?

Drugs nemen is niet zonder risico, maar ook medicijnen hebben bijwerkingen

Er zit een keerzijde aan de medaille. De podcast Power Trip van New York Magazine onthulde dat er aan sommige studies naar de werking van MDMA een geurtje zit. Ze hebben erg weinig proefpersonen, er is sprake van twijfelachtig dubbelblind onderzoek. En er is een hele beweging van psychedelica-fans die vooral willen dat dit werkt.

Daarnaast krijgen patiënten onder invloed veel vertrouwen in hun therapeut. Dat kan voor afhankelijkheid zorgen en grenzen doen vervagen. In Canada is intussen klacht ingediend wegens seksueel misbruik tegen een therapeut die meewerkte aan een grote klinische studie. Intussen groeit het aantal aanbieders van ‘psychedelische therapie’, waarbij sommige ‘coaches’ op z’n zachtst gezegd vreemde praktijken hanteren.

Bovendien zitten nogal wat handige jongens en meisjes te wachten op legalisering. Met medicatie tegen PTSS, valt bakken geld te verdienen. Dat gebeurt trouwens al met truffels. In Amsterdam kun je truffels consumeren onder begeleiding van een therapeut. Prijskaartje: vierduizend euro. De truffeltherapie zou helpen tegen depressie, angst en stress.

Oké, onderzoek wijst misschien in die richting. Maar toch is het afwachten of deze drugs veilig en effectief genoeg verklaard worden. Dat houdt mensen helaas niet tegen om er nu al geld mee te verdienen …