Besnijdenis voorkomt prostaatkanker

12 maart 2012 door Eos-redactie

Jongens die besneden zijn voor ze hun eerste seksuele contact hebben, lopen 15 procent minder risico op prostaatkanker.

Jongens die besneden zijn voor ze hun eerste seksuele contact hebben, lopen 15 procent minder risico op prostaatkanker.

Infecties kunnen kanker veroorzaken. Seksueel overdraagbare infecties kunnen bijdragen aan de ontwikkeling van prostaatkanker. En seksueel overdraagbare infecties kunnen worden voorkomen door zich te laten besnijden.

Amerikaanse onderzoekers voegden deze bewezen feiten samen en kwamen tot de hypothese dat een besnijdenis het aantal gevallen van prostaatkanker kan laten dalen. Om hun hypothese te testen, analyseerden ze de gegevens van 3.399 mannen waarvan er 1.754 prostaatkanker hadden en 1.645 niet. Mannen die voor hun eerste seksuele contact waren besneden, bleken 15 procent minder risico te lopen prostaatkanker te ontwikkelen dan mannen die niet besneden waren. En dit kleinere risico gold zowel voor agressieve als niet-agressieve kankers, waar een daling van respectievelijk 18 en 12 procent werd vastgesteld.

Volgens de onderzoekers kunnen seksueel overdraagbare infecties leiden tot chronische ontstekingen die een gastvrij milieu creëren voor kankercellen. Maar er kunnen nog meer mechanismen spelen. Door de besnijdenis is er bijvoorbeeld geen sprake meer van de vochtige ruimte onder de voorhuid waar ziekteverwekkers makkelijker overleven. (ev)